Κάθε μέρα αξίζει!
Χταπόδι κρασάτο (καθιστό)

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 kg kg Χταπόδια Χταπόδι
3 κ.σ. κ.σ. Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(μεγάλο, περασμένο από χοντρό τρίφτη)
2 σκελίδες σκελίδα Σκόρδα Σκόρδο
(περασμένες από χοντρό τρίφτη)
200 ml ml Λευκό κρασί Λευκό κρασί
(ξηρό)
1 κ.γ. κ.γ. Ανάμικτα μπαχαρικά Ανάμικτα μπαχαρικά
(για κυνήγι)
500 g g Τομάτες Τομάτα
(πασάτα)
1 κ.σ. κ.σ. Πελτέ τομάτας Πελτέ τομάτας
1 φύλλα φύλλο Δάφνη Δάφνη
κ.γ. κ.γ. Κανέλα Κανέλα
(1/2)
κ.γ. κ.γ. Ξύσμα λεμονιού Ξύσμα λεμονιού
(1/2)

Για το σερβίρισμα:

κ.σ. κ.σ. Φρέσκο θυμάρι Φρέσκο θυμάρι
(1/2)
2 κ.σ. κ.σ. Μαϊντανός Μαϊντανός
(ψιλοκομμένο)

Χταπόδι κρασάτο (καθιστό)

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

1:15 h
(3)

Μέθοδος Εκτέλεσης

To κρασάτο χταπόδι είναι μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. Εδώ την κάνουμε με λευκό κρασί για πιο απαλή γεύση, ντομάτα και μπαχαρικά για να πάρουμε ένα πιάτο απλό αλλά με ωραία βαθιά ζεστά αρώματα που το κάνει τόσο ξεχωριστό όσο φαίνεται!

  1. Ετοιμάζουμε το χταπόδι. Πρώτα το καθαρίζουμε (εάν χρειάζεται) και μετά το χτυπάμε ελαφρά με ένα μπάτη (σε πλαστικό περιτύλιγμα γιατρόφιμα). Ακολούθως, χωρίζουμε τα πλοκάμια από την κουκούλα. Κόβουμε τα πλοκάμια και τη κουκούλα στα δύο.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε ξανά για άλλα 3-4 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρά το αλκοόλ του.
  5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ντομάτα πασάτα, τη ντοματόπαστα, τη δάφνη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα. Τοποθετούμε το χαρτί επάνω στο χταπόδι και ψήνουμε για περίπου μια ώρα.
  7. Ελέγχουμε το χταπόδι ανά διαστήματα εάν έχει αρκετά υγρά. Αφού μαλακώσει, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
  8. Προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

TIP

1. Σερβίρουμε είτε σκέτο σαν μεζέ ή με ρύζι αλλά και με φάβα. Ο συνδυασμός είναι τέλειος.