Κάθε μέρα αξίζει!
Γιορτινή γαλοπούλα γεμιστή στη γάστρα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 Γαλοπούλα Γαλοπούλα
(2,2 - 2,5 κιλά)
2 κ.σ. κ.σ. Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
2 κ.σ. κ.σ. Βούτυρο Βούτυρο
(αλατισμένο)
250 g g Κιμάς μοσχαρίσιος Κιμάς μοσχαρίσιος
Εντόσθια γαλοπούλας Εντόσθια γαλοπούλας
(ψιλοκομμένα)
1 Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(μεγάλο, ψιλοκομμένο)
1 κ.σ. κ.σ. Φρέσκο θυμάρι Φρέσκο θυμάρι
(ή 1 κ.γ ξερό)
100 ml ml Κονιάκ Κονιάκ
(3 αστέρων)
3 κ.σ. κ.σ. Κουκουνάρια Κουκουνάρι
80 g g Ρύζι Ρύζι
(καρολίνα)
80 g g Μαύρες σταφίδες Μαύρες σταφίδες
5 Κάστανο Κάστανο
(βραστά ή καλύτερα ψητά, σε κυβάκια)
4 Δαμάσκηνα Δαμάσκηνα
(ξερά)
1 Ξινόμηλο Ξινόμηλο
(σε κυβάκια)
1 φλιτζάνια φλιτζάνι Ζωμός κοτόπουλου Ζωμός κοτόπουλου
(από κύβο)
Αλάτι Αλάτι
Πιπέρι Πιπέρι
(φρεσκοτριμμένο)
3 Πατάτες Πατάτα
(μεγάλες)
Χυμός πορτοκάλι Χυμός πορτοκάλι
(από 1 πορτοκάλι)
cherry tomatos Τοματίνια
Μαϊντανός Μαϊντανός

Γιορτινή γαλοπούλα γεμιστή στη γάστρα

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

3:30 h
(43)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει σοτάρουμε τα εντόσθια και τον κιμά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, για περίπου 6 - 8 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη φωτιά μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί, για άλλα 4 - 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε στη φωτιά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει το τηγάνι. Σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε, σε μέτρια φωτιά για να μην αρπάξει, το κουκουνάρι, χωρίς λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο). Μόλις πάρει λίγο χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 - 180OC.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, το ξινόμηλο, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε περίπου τη μισή και λίγο παραπάνω γέμιση την κοιλιά της γαλοπούλας (ανάλογα με το μέγεθος της) και ράβουμε με βαμβακερό σπάγκο μαγειρικής το άνοιγμα. Δένουμε τα πόδια και τα φτερά της γαλοπούλας για να διατηρηθεί το σχήμα και να μην ανοίξουν. Τα αλείφουμε με λίγο λάδι αναμεμειγμένο με βούτυρο λιωμένο και το αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε τη γαλοπούλα στη γάστρα.

Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα τους δημιουργώντας «βαρκούλες» Τις γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και τις τοποθετούμε γύρω από τη γαλοπούλα μαζί με τα ντοματίνια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τον χυμό πορτοκάλι.

Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες.

Ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζωμό κότας. Κλείνουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 - 35 λεπτά. Ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε για 10 - 15 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα. Υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο στον φούρνο για κάθε κιλό, όταν ψήνουμε στους 170 - 180οC, όποτε μπορείτε να ρυθμίσετε τους χρόνους σας. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, τρυπάμε με ένα μαχαίρι μυτερό το μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε η γαλοπούλα είναι ψημένη. Τη σάλτσα που θα μείνει μπορείτε να την περάσετε από σουρωτήρι και να τη σερβίρετε με τη γαλοπούλα!

9 Προσφορές

Όλυμπος Βούτυρο αγελάδοςΌλυμπος Βούτυρο αγελάδος
Όλυμπος Βούτυρο αγελάδος
21.09 - 27.09
Μόνο για λίγο
2,95
Άριστον  Βούτυρο τύπου ΚερκύραςΆριστον  Βούτυρο τύπου Κερκύρας
Άριστον Βούτυρο τύπου Κερκύρας
21.09 - 27.09
Μόνο για λίγο
6,99
Ελληνικά κρεμμύδια κόκκινα χύμαΕλληνικά κρεμμύδια κόκκινα χύμα
Ελληνικά κρεμμύδια κόκκινα χύμα
21.09 - 27.09
Μόνο
1,19
Milbona BούτυροMilbona Bούτυρο
Milbona Bούτυρο
21.09 - 27.09
-25%
2,25 €
1,67
Νώμα Ρύζι γλασέ Λαμίας XXLΝώμα Ρύζι γλασέ Λαμίας XXL
Νώμα Ρύζι γλασέ Λαμίας XXL
21.09 - 27.09
+400g δώρο
2,86
Νώμα Μύλοι με φυσικό θαλασσινό αλάτι ΜεσολογγίουΝώμα Μύλοι με φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου
Νώμα Μύλοι με φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου
21.09 - 27.09
2,79
Elaion Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδοElaion Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Elaion Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
20.09 - 26.09
8,25
Επιλογής Ρύζι καρολίνα ΣερρώνΕπιλογής Ρύζι καρολίνα Σερρών
Επιλογής Ρύζι καρολίνα Σερρών
20.09 - 26.09
1,79
Eviva Χυμός  πορτοκάλι  100%Eviva Χυμός  πορτοκάλι  100%
Eviva Χυμός πορτοκάλι 100%
20.09 - 26.09
0,75