Κάθε μέρα αξίζει
Γιορτινή γαλοπούλα γεμιστή στη γάστρα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 Γαλοπούλα Γαλοπούλα
(2,2 - 2,5 κιλά)
2 κ.σ. κ.σ. Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
2 κ.σ. κ.σ. Βούτυρο Βούτυρο
(αλατισμένο)
250 g g Κιμάς μοσχαρίσιος Κιμάς μοσχαρίσιος
Εντόσθια γαλοπούλας Εντόσθια γαλοπούλας
(ψιλοκομμένα)
1 Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(μεγάλο, ψιλοκομμένο)
1 κ.σ. κ.σ. Φρέσκο θυμάρι Φρέσκο θυμάρι
(ή 1 κ.γ ξερό)
100 ml ml Κονιάκ Κονιάκ
(3 αστέρων)
3 κ.σ. κ.σ. Κουκουνάρια Κουκουνάρι
80 g g Ρύζι Ρύζι
(καρολίνα)
80 g g Μαύρες σταφίδες Μαύρες σταφίδες
5 Κάστανο Κάστανο
(βραστά ή καλύτερα ψητά, σε κυβάκια)
4 Δαμάσκηνα Δαμάσκηνα
(ξερά)
1 Ξινόμηλο Ξινόμηλο
(σε κυβάκια)
1 φλιτζάνια φλιτζάνι Ζωμός κοτόπουλου Ζωμός κοτόπουλου
(από κύβο)
Αλάτι Αλάτι
Πιπέρι Πιπέρι
(φρεσκοτριμμένο)
3 Πατάτες Πατάτα
(μεγάλες)
Χυμός πορτοκάλι Χυμός πορτοκάλι
(από 1 πορτοκάλι)
cherry tomatos Τοματίνια
Μαϊντανός Μαϊντανός

Γιορτινή γαλοπούλα γεμιστή στη γάστρα

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

3:30 h
(13)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει σοτάρουμε τα εντόσθια και τον κιμά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, για περίπου 6 - 8 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη φωτιά μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί, για άλλα 4 - 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε στη φωτιά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει το τηγάνι. Σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε, σε μέτρια φωτιά για να μην αρπάξει, το κουκουνάρι, χωρίς λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο). Μόλις πάρει λίγο χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 - 180OC.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, το ξινόμηλο, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε περίπου τη μισή και λίγο παραπάνω γέμιση την κοιλιά της γαλοπούλας (ανάλογα με το μέγεθος της) και ράβουμε με βαμβακερό σπάγκο μαγειρικής το άνοιγμα. Δένουμε τα πόδια και τα φτερά της γαλοπούλας για να διατηρηθεί το σχήμα και να μην ανοίξουν. Τα αλείφουμε με λίγο λάδι αναμεμειγμένο με βούτυρο λιωμένο και το αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε τη γαλοπούλα στη γάστρα.

Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα τους δημιουργώντας «βαρκούλες» Τις γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και τις τοποθετούμε γύρω από τη γαλοπούλα μαζί με τα ντοματίνια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τον χυμό πορτοκάλι.

Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες.

Ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζωμό κότας. Κλείνουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 - 35 λεπτά. Ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε για 10 - 15 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα. Υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο στον φούρνο για κάθε κιλό, όταν ψήνουμε στους 170 - 180οC, όποτε μπορείτε να ρυθμίσετε τους χρόνους σας. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, τρυπάμε με ένα μαχαίρι μυτερό το μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε η γαλοπούλα είναι ψημένη. Τη σάλτσα που θα μείνει μπορείτε να την περάσετε από σουρωτήρι και να τη σερβίρετε με τη γαλοπούλα!

6 Προσφορές

Eviva Χυμός  πορτοκάλι  100%Eviva Χυμός  πορτοκάλι  100%
Eviva Χυμός πορτοκάλι 100%
30.11 - 07.12
0,68*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Άριστον  Βούτυρο τύπου ΚερκύραςΆριστον  Βούτυρο τύπου Κερκύρας
Άριστον Βούτυρο τύπου Κερκύρας
01.12 - 07.12
6,99*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλίαDeluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
29.09 - 07.12
4,49*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Ελληνικά τοματίνιαΕλληνικά τοματίνια
Ελληνικά τοματίνια
01.12 - 07.12
-35%
1,55 €
1,00*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Εύ Εξαιρετικά  παρθένο  ελαιόλαδοΕύ Εξαιρετικά  παρθένο  ελαιόλαδο
Εύ Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
30.11 - 07.12
5,55*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Doux Γαλοπούλα με θερμόμετροDoux Γαλοπούλα με θερμόμετρο
Doux Γαλοπούλα με θερμόμετρο
29.09 - 07.12
17,99*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.