Κάθε μέρα αξίζει!
Γιορτινή γαλοπούλα γεμιστή στη γάστρα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 Γαλοπούλα Γαλοπούλα
(2,2 - 2,5 κιλά)
2 κ.σ. κ.σ. Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
2 κ.σ. κ.σ. Βούτυρο Βούτυρο
(αλατισμένο)
250 g g Κιμάς μοσχαρίσιος Κιμάς μοσχαρίσιος
Εντόσθια γαλοπούλας Εντόσθια γαλοπούλας
(ψιλοκομμένα)
1 Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(μεγάλο, ψιλοκομμένο)
1 κ.σ. κ.σ. Φρέσκο θυμάρι Φρέσκο θυμάρι
(ή 1 κ.γ ξερό)
100 ml ml Κονιάκ Κονιάκ
(3 αστέρων)
3 κ.σ. κ.σ. Κουκουνάρια Κουκουνάρι
80 g g Ρύζι Ρύζι
(καρολίνα)
80 g g Μαύρες σταφίδες Μαύρες σταφίδες
5 Κάστανο Κάστανο
(βραστά ή καλύτερα ψητά, σε κυβάκια)
4 Δαμάσκηνα Δαμάσκηνα
(ξερά)
1 Ξινόμηλο Ξινόμηλο
(σε κυβάκια)
1 φλιτζάνια φλιτζάνι Ζωμός κοτόπουλου Ζωμός κοτόπουλου
(από κύβο)
Αλάτι Αλάτι
Πιπέρι Πιπέρι
(φρεσκοτριμμένο)
3 Πατάτες Πατάτα
(μεγάλες)
Χυμός πορτοκάλι Χυμός πορτοκάλι
(από 1 πορτοκάλι)
cherry tomatos Τοματίνια
Μαϊντανός Μαϊντανός

Γιορτινή γαλοπούλα γεμιστή στη γάστρα

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

3:30 h
(57)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει σοτάρουμε τα εντόσθια και τον κιμά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, για περίπου 6 - 8 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη φωτιά μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί, για άλλα 4 - 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε στη φωτιά για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει το τηγάνι. Σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε, σε μέτρια φωτιά για να μην αρπάξει, το κουκουνάρι, χωρίς λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο). Μόλις πάρει λίγο χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 - 180OC.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, το ξινόμηλο, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε περίπου τη μισή και λίγο παραπάνω γέμιση την κοιλιά της γαλοπούλας (ανάλογα με το μέγεθος της) και ράβουμε με βαμβακερό σπάγκο μαγειρικής το άνοιγμα. Δένουμε τα πόδια και τα φτερά της γαλοπούλας για να διατηρηθεί το σχήμα και να μην ανοίξουν. Τα αλείφουμε με λίγο λάδι αναμεμειγμένο με βούτυρο λιωμένο και το αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε τη γαλοπούλα στη γάστρα.

Κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα τους δημιουργώντας «βαρκούλες» Τις γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και τις τοποθετούμε γύρω από τη γαλοπούλα μαζί με τα ντοματίνια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τον χυμό πορτοκάλι.

Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες.

Ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζωμό κότας. Κλείνουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 - 35 λεπτά. Ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε για 10 - 15 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα. Υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο στον φούρνο για κάθε κιλό, όταν ψήνουμε στους 170 - 180οC, όποτε μπορείτε να ρυθμίσετε τους χρόνους σας. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, τρυπάμε με ένα μαχαίρι μυτερό το μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε η γαλοπούλα είναι ψημένη. Τη σάλτσα που θα μείνει μπορείτε να την περάσετε από σουρωτήρι και να τη σερβίρετε με τη γαλοπούλα!

18 Προϊόντα

Deluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλοDeluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλο
Deluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλο
04.03 - 06.03
3,49
Deluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλίαDeluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλία
Deluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλία
04.03 - 06.03
1,39
Kania Ιωδιούχο αλάτι ψιλόKania Ιωδιούχο αλάτι ψιλό
Kania Ιωδιούχο αλάτι ψιλό
29.04 - 05.05
-30%
0,65 €
0,45
Ελληνικά κρεμμύδια κόκκινα Ελληνικά κρεμμύδια κόκκινα
Ελληνικά κρεμμύδια κόκκινα
25.04 - 01.05
-29%
1,35 €
0,95
Ελληνικά κρεμμύδια κόκκινα Ελληνικά κρεμμύδια κόκκινα
Ελληνικά κρεμμύδια κόκκινα
25.04 - 01.05
-19%
1,35 €
1,09
Lurpak Βούτυρο soft αλατισμένοLurpak Βούτυρο soft αλατισμένο
Lurpak Βούτυρο soft αλατισμένο
25.04 - 01.05
Μόνο για λίγο
2,55
Deluxe Ρύζι Deluxe Ρύζι
Deluxe Ρύζι
04.03 - 06.03
2,99
Πατάτες ΚύπρουΠατάτες Κύπρου
Πατάτες Κύπρου
25.04 - 01.05
Μόνο
1,33
Νώμα Ρύζι καρολίνα Θεσσαλονίκης ΧΧLΝώμα Ρύζι καρολίνα Θεσσαλονίκης ΧΧL
Νώμα Ρύζι καρολίνα Θεσσαλονίκης ΧΧL
29.04 - 05.05
XXL
3,29
Eviva Χυμός πορτοκάλι 100%Eviva Χυμός πορτοκάλι 100%
Eviva Χυμός πορτοκάλι 100%
24.04 - 01.05
0,89
Επιλογής Ρύζι  νυχάκιΕπιλογής Ρύζι  νυχάκι
Επιλογής Ρύζι νυχάκι
24.04 - 01.05
3,15
Eleon Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδοEleon Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Eleon Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
24.04 - 01.05
10,89
Lurpak Βούτυρο ανάλατοLurpak Βούτυρο ανάλατο
Lurpak Βούτυρο ανάλατο
19.09 - 30.11
-6%
3,58 €
3,33
Kania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλόKania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλό
Kania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλό
02.05 - 08.05
-20%
0,29 €
0,23
Ελληνικά κρεμμύδια άσπρα ν. σοδειάςΕλληνικά κρεμμύδια άσπρα ν. σοδειάς
Ελληνικά κρεμμύδια άσπρα ν. σοδειάς
02.05 - 08.05
-23%
1,29 €
0,99
Entelia  Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδοEntelia  Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Entelia Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
02.05 - 08.05
Μόνο για λίγο
9,99
Πατάτες Μεσσηνίας  νέας σοδειάςΠατάτες Μεσσηνίας  νέας σοδειάς
Πατάτες Μεσσηνίας νέας σοδειάς
02.05 - 08.05
Μόνο
0,79
Όλυμπος Βούτυρο αγελάδοςΌλυμπος Βούτυρο αγελάδος
Όλυμπος Βούτυρο αγελάδος
02.05 - 08.05
Μόνο για λίγο
2,95