Κάθε μέρα αξίζει
Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 L L Νερό Νερό
750 g g Ζάχαρη Ζάχαρη
(κρυσταλλική)
1 Ξύλα κανέλας Ξύλο κανέλας
5 Γαρίφαλα Γαρίφαλο
(ολόκληρα)
250 ml ml Ηλιέλαιο Ηλιέλαιο
500 g g Σιμιγδάλι Σιμιγδάλι
(χοντρό)
100 g g Αμύγδαλα Αμύγδαλο
(ωμά, ανάλατα σπασμένα)
100 g g Μαύρες σταφίδες Μαύρες σταφίδες
100 g g Cranberries Cranberries

Για το στόλισμα

φύλλα φύλλο Δυόσμος Δυόσμος
(λίγα)

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

30 min
(13)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ένα γλυκό που το βρίσκουμε από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν. Στην Ελλάδα πρέπει να έφτασε γύρω στον 12ο αιώνα. Tον φτιάχνουμε με σιμιγδάλι και λάδι αλλά σε άλλες χώρες γίνεται με άλλα δημητριακά ή και με λαχανικά όπως στην Ινδία που ένας ωραίος χαλβάς φτιάχνεται με τριμμένο καρότο αντί για σιμιγδάλι. Επίσης σε άλλες χώρες αντί για λάδι βάζουν βούτυρο και αντί για ζάχαρη, μέλι ή χαρουπόμελο.

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τα καρφογαρύφαλλα. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά για να γίνει σιρόπι. Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  3. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να καεί, διότι θα πικρίσει.
  4. Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι που φτιάξαμε και ανακατεύουμε μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
  5. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μείγμα θα κοχλάσει πολύ οπότε καλό είναι να φοράμε γάντια από αυτά που βάζουμε όταν βγάζουμε ταψιά από το φούρνο.
  6. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα cranberries και ανακατεύουμε.
  7. Σε μια φόρμα του κέικ τοποθετούμε μία μεμβράνη και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της (τον πάτο και τα τοιχώματα).
  8. Αδειάζουμε το χαλβά μέσα και το αφήνουμε να κρυώσει για να σφίξει.
  9. Μόλις σφίξει, τον βγάζουμε από τη φόρμα τραβώντας τη μεμβράνη με προσοχή για να μην σπάσει.
  10. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.

TIPS
1. Μπορείτε να τον κάνετε με λεπτό σιμιγδάλι ή με μια μείξη από λεπτό και χοντρό σιμιγδάλι.
2. Αν θέλετε να είναι χωρίς γλουτένη μπορείτε εύκολα να τον κάνετε με καλαμποκάλευρο.
3. Αντί για νερό μπορείτε να τον κάνετε με χυμό πορτοκαλιού για ένα διαφορετικό άρωμα.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/10 συνταγής)
Ενέργεια: 782 kcal
Υδατάνθρακες: 122,5 γρ.
Σάκχαρα: 81,8 γρ.
Φυτικές Ίνες: 4 γρ.
Πρωτεΐνη: 8,8 γρ.
Λιπαρά: 30,6 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 4 γρ.

1 Προσφορές

Vita D'or ΗλιέλαιοVita D'or Ηλιέλαιο
Vita D'or Ηλιέλαιο
05.08 - 08.08
Μόνο για λίγο
8,59*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα.