Κάθε μέρα αξίζει
Μαγειρίτσα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 kg kg Έντερα Έντερα
(αρνίσια)
1,7 kg kg Συκωταριά Συκωταριά
(αρνίσια)
80 ml ml Μηλόξιδο Μηλόξιδο
(για το άχνισμα)
10 g g Αλάτι Αλάτι
150 ml ml Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
250 g g Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(ξερό, ψιλοκομμένο)
350 g g Ρύζι Ρύζι
(Καρολίνα)
200 ml ml Λευκό κρασί Λευκό κρασί
(ξηρό )
1 kg kg Μαρούλι Μαρούλι
(κομμένο )
3 L L Ζωμός λαχανικών Ζωμός λαχανικών
(ανάλατος)
150 g g Κρεμμύδια φρέσκα Κρεμμύδι φρέσκο
(ψιλοκομμένο )
60 g g Άνηθο Άνηθο
(ψιλοκομμένος)
2 g g Πιπέρι Πιπέρι
150 ml ml Χυμός λεμόνι Χυμός λεμόνι

Μαγειρίτσα

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

1:30 h
(13)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χρόνος προετοιμασίας: 2:00

Μαγειρίτσα! Ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό φαγητό που δυστυχώς το κάνουμε μόνο το Πάσχα ενώ είναι μια σούπα που θα έπρεπε να την τρώμε πιο συχνά. Φυσικά είναι μια μπελαλίδικη συνταγή που μόνο και μόνο το καθάρισμα των εντέρων είναι μια διαδικασία που τρομάζει αρκετούς. Δεν θα έπρεπε όμως... Αφήστε που πια μπορείτε να βρείτε έτοιμα και πλυμένα έντερα, πράγμα που διευκολύνει πολύ στη συνταγή.

  1. Καθαρίζουμε καλά τα έντερα. Θα χρειαστούμε περίπου 40 λεπτά, για να τα καθαρίσουμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η διαδικασία αυτή.
  2. Έπειτα τα γυρίζουμε με μια βελόνα πλεξίματος ή ένα καλαμάκι.
  3. Τα ξεπλένουμε σε μία λεκάνη ή στον νεροχύτη κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό.
  4. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια λεκάνη, τα σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε μέσα 100g ξίδι και τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα.
  5. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλέκουμε, όσο μπορούμε.
  6. Καθαρίζουμε τη συκωταριά από τα λιπάκια της.
  7. Σε νερό που βράζει ρίχνουμε το αλάτι, το μηλόξυδο, τα έντερα, τη συκωταριά και τα αχνίζουμε για 10 λεπτά.
  8. Τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  9. Κόβουμε τα έντερα σε πολύ μικρά κομμάτια, (όχι πάνω από 4mm σε μήκος) και τη συκωταριά σε κυβάκια.
  10. Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
  11. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  12. Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  13. Προσθέτουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα έντερα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  14. Βάζουμε το μαρούλι, ανακατεύοντας καλά.
  15. Σβήνουμε με την υπόλοιπη ποσότητα κρασιού και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών. Ξαφρίζουμε, όποτε χρειάζεται και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  16. Ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει το φαγητό.
  17. Μαγειρεύουμε για 8 λεπτά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμόνι.
  18. Μαγειρεύουμε για 25 λεπτά ακόμα.
  19. Αν θέλουμε να δέσουμε τη σούπα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο κορν φλάουρ.
  20. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι, αν θέλουμε.

TIPS
1. Τα έντερα και τη συκωταριά μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα.
2. Μπορούμε ένα μέρος της σούπας να την περάσουμε στο μπλέντερ ώστε να μην έχουν τόσο πρόβλημα κάποιοι που δεν τους αρέσει να βλέπουν τα εντεράκια.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/8 συνταγής)
Ενέργεια: 967 kcal
Υδατάνθρακες: 61,2 γρ.
Σάκχαρα: 3 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2,4 γρ.
Πρωτεΐνη: 63,2 γρ.
Λιπαρά: 50,8 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 9,7 γρ.