Κάθε μέρα αξίζει!
Τραγανοί λουκουμάδες Χανιώτικοι

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Για το σιρόπι

200 g g Ζάχαρη Ζάχαρη
(κρυσταλλική)
130 ml ml Νερό Νερό
1 κ.σ. κ.σ. Χυμός λεμόνι Χυμός λεμόνι
2 κ.σ. κ.σ. Μέλι Μέλι

Για την ζύμη

40 g g Ρύζι Ρύζι
200 - 250 ml ml Νερό Νερό
(χλιαρό)
2 κ.σ. κ.σ. Ζάχαρη Ζάχαρη
(κρυσταλλικ΄ή, όχι γεμάτες)
4 g g Μαγιά Μαγιά
(ξερή)
250 g g Αλεύρι Αλεύρι
(σκληρό ή για όλες τις χρήσεις)
1 πρέζες πρέζα Αλάτι Αλάτι

Για τους λουκουμάδες

Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
(ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα)
Μέλι Μέλι
Σουσάμι Σουσάμι
Καρύδια Καρύδι
(τριμμένο)

Τραγανοί λουκουμάδες Χανιώτικοι

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

60 min
(49)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Υπέροχοι λουκουμάδες. Μικροί, ολοστρόγγυλοι σαν βόλοι, τραγανοί και γεμάτοι σιρόπι. Τέτοιους λουκουμάδες δεν θα έχετε ξαναφάει.. Νόστιμοι και μένουν και την επόμενη μέρα το ίδιο τραγανοί γιατί το σιρόπι είναι μέσα τους και όχι απέξω όπως οι συνηθισμένοι που σε μισή ώρα αφού τηγανιστούν δεν τρώγονται.. Καταγωγή τους η Κρήτη και μάλιστα τα Χανιά. Το ρύζι είναι το μυστικό υλικό στη ζύμη οπότε μην αποφύγετε να το βάλετε. Κάνει τη μεγάλη διαφορά!

Για το σιρόπι

  1. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (3 λεπτά).
  2. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα.

Για την ζύμη

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή σε μπρίκι βάζουμε το ρύζι με 100 ml νερού και τα φέρνουμε σε βρασμό σε χαμηλή φωτιά.
  2. Όταν το ρύζι βράσει το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Το περνάμε από το μούλτι μέχρι να γίνει ένας χυλός.
  4. Προσθέτουμε αρκετό νερό μέχρι να φτάσουμε τα 250 ml.
  5. Ανακατεύουμε.
  6. Μεταφέρουμε το χυλό σε ένα μπολ.
  7. Προσθέτουμε την μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι. Προσοχή να είναι κρύος ο χυλός!
  8. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  9. Η ζύμη μας θα είναι νερουλή αρκετά και θα είναι αρκετά "τσιχλωτή".
  10. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (30 λεπτά μέχρι μια ώρα).

Για τους λουκουμάδες

  1. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με 5 δάχτυλα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο να κάψει σε μέτρια φωτιά και να φτάσει τους 150-160 βαθμούς.
  2. Με τη βοήθεια της γροθιάς μας παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης και "κόβουμε" κομματάκια ζύμης μικρά σαν βόλους που βγαίνουν ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα.
  3. Τα ζυμαράκια τα παίρνουμε με ένα κουταλάκι μικρό που το βουτάμε κάθε φορά σε ένα ποτήρι που έχουμε μέσα ελαιόλαδο.
  4. Τα κομματάκια της ζύμης τα ρίχνουμε απαλά μέσα στο κατσαρολάκι με το λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
  5. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας.
  6. Όταν τους τηγανίσουμε όλους τους λουκουμάδες μας, ζεσταίνουμε το λάδι στους 180 βαθμούς και τους τηγανίζουμε δεύτερη φορά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. Έτσι γίνονται απίστευτα τραγανοί.
  7. Με το που τους αφαιρούμε από τη φωτιά τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι το οποίο ρουφάνε.
  8. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, τους πασπαλίζουμε με σουσάμι, μέλι και καρύδια και σερβίρουμε αμέσως.
  9. Οι λουκουμάδες μένουν τραγανοί και την επόμενη μέρα έτσι.

TIPS
1. Το σιρόπι και το ρύζι μπορείτε να τα έχετε έτοιμα από την προηγούμενη.
2. Μετά το πρώτο τηγάνισμα οι λουκουμάδες μπορούν να μείνουν στο ψυγείο καλά κλεισμένοι για 2 μέρες ή στην κατάψυξη για ένα μήνα και να τηγανιστούν τη δεύτερη φορά ώστε να μην χάνετε χρόνο σε ένα δύσκολο τραπέζι που θα έχετε.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)
Ενέργεια: 761 kcal
Υδατάνθρακες: 111,5 γρ.
Σάκχαρα: 56,5 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2 γρ.
Πρωτεΐνη: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 33,2 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 4,9 γρ.

11 Προϊόντα

Γλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρωνΓλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
Γλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
19.09 - 30.11
-11%
3,39 €
2,99
Kania Ιωδιούχο αλάτι ψιλόKania Ιωδιούχο αλάτι ψιλό
Kania Ιωδιούχο αλάτι ψιλό
23.05 - 29.05
-30%
0,65 €
0,45
Βοσινάκι Αλεύρι για όλες τις χρήσειςΒοσινάκι Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Βοσινάκι Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
23.05 - 29.05
Μόνο για λίγο
4,19
Diamant Ζάχαρη λευκή ψιλήDiamant Ζάχαρη λευκή ψιλή
Diamant Ζάχαρη λευκή ψιλή
22.05 - 29.05
0,89
Αλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσειςΑλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
22.05 - 29.05
4,00
Επιλογής Ρύζι  νυχάκιΕπιλογής Ρύζι  νυχάκι
Επιλογής Ρύζι νυχάκι
22.05 - 29.05
3,29
Eleon Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδοEleon Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Eleon Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
22.05 - 29.05
10,89
Χρυσός Μύλος  Αλεύρι για όλες τις χρήσειςΧρυσός Μύλος  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χρυσός Μύλος Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
22.05 - 29.05
0,69
Νώμα Ρύζι Parboiled ΘεσσαλονίκηςΝώμα Ρύζι Parboiled Θεσσαλονίκης
Νώμα Ρύζι Parboiled Θεσσαλονίκης
01.05 - 31.05
-20%
1,69 €
1,35
Γλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρωνΓλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
Γλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
01.05 - 31.05
-20%
6,19 €
4,95
Αλλατίνη Ξηρή μαγιάΑλλατίνη Ξηρή μαγιά
Αλλατίνη Ξηρή μαγιά
30.05 - 05.06
-40%
0,98 €
0,58

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Μπλέντερ