Κάθε μέρα αξίζει
Καλαμαράκια λεμονάτα με φάβα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Για τα καλαμαράκια

630 g g Καλαμάρια Καλαμάρι
(ολόκληρα, καθαρισμένα)
100 ml ml Ηλιέλαιο Ηλιέλαιο
100 g g Κρεμμύδια φρέσκα Κρεμμύδι φρέσκο
(ψιλοκομμένο)
100 g g Πιπεριές Φλωρίνης Πιπεριά Φλωρίνης
( κομμένη σε καρέ)
50 ml ml Λευκό κρασί Λευκό κρασί
(ξηρό )
15 ml ml Χυμός λεμόνι Χυμός λεμόνι
10 g g Μαϊντανός Μαϊντανός
(ψιλοκομμένος)
150 ml ml Ζωμός λαχανικών Ζωμός λαχανικών
5 g g Αλάτι Αλάτι
2 g g Πιπέρι Πιπέρι

Για την φάβα

70 ml ml Ηλιέλαιο Ηλιέλαιο
100 g g Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(ξερό, κομμένο σε μισές ροδέλες)
2 σκελίδες σκελίδα Σκόρδα Σκόρδο
(ψιλοκομμένες)
250 g g Φάβα Φάβα
(που την έχουμε μουλιάσει για 2-3 ώρες)
2 φύλλα φύλλο Δάφνη Δάφνη
50 ml ml Λευκό κρασί Λευκό κρασί
750 ml ml Ζωμός λαχανικών Ζωμός λαχανικών
7 ml ml Χυμός λεμόνι Χυμός λεμόνι
7 g g Αλάτι Αλάτι

Καλαμαράκια λεμονάτα με φάβα

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

1:00 h
(4)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χρόνος προετοιμασίας: 0:50

Μια ακόμα παραδοσιακή συνταγή σας έχουμε. Φάβα με λεμονάτα καλαμαράκια. Αν φοβάστε να ετοιμάζετε τη φάβα, εδώ θα σας δείξουμε ένα πολύ εύκολο τρόπο να την πετυχαίνετε κάθε φορά. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας.

Για τα καλαμαράκια

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και σοτάρουμε την πιπεριά Φλωρίνης με το φρέσκο κρεμμύδι.
  2. Μόλις μαραθούν ελαφρώς, προσθέτουμε τα καλαμάρια.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, το χυμό λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
  5. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για την φάβα

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και σε αυτό σοτάρουμε το κρεμμύδι για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε και αυτό για 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την φάβα, τη δάφνη, το κρασί, τον ζωμό, το λεμόνι και το αλάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά η φάβα και να μισολιώσει. (30-50 λεπτά ανάλογα).
  3. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό λαχανικών.
  4. Μόλις βράσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βγάζουμε τα φύλλα δάφνης. Πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ.

Σερβίρουμε σε πιάτο τη φάβα και από πάνω τα καλαμαράκια. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το τηγάνι. Στολίζουμε με λίγα φύλλα βαλεριάνας.

TIP
Αντί για φάβα φυσικά μπορούμε να τα σερβίρουμε με χούμους ή με πουρέ λαχανικών ή πατάτας ή ακόμα και με ρύζι. Γενικά είναι ένα πιάτο πασπαρτού.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)
Ενέργεια: 754 kcal
Υδατάνθρακες: 53,4 γρ.
Σάκχαρα: 7,3 γρ.
Φυτικές Ίνες: 17 γρ.
Πρωτεΐνη: 42,7 γρ.
Λιπαρά: 42,2 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 6,2 γρ.

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Ραβδομπλέντερ