Κάθε μέρα αξίζει
Σαλάτα με φακές & γαρίδες

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Για τις γαρίδες

750 g g Γαρίδες Γαρίδες
50 ml ml Ηλιέλαιο Ηλιέλαιο
150 g g Τοματίνια Τοματίνι
(κομμένα στη μέση)
20 g g Κρεμμύδια φρέσκα Κρεμμύδι φρέσκο
(φρέσκο, ψιλοκομμένο, μόνο το λευκό μέρος)
300 ml ml Ζωμός λαχανικών Ζωμός λαχανικών
(ανάλατος)
10 g g Μαϊντανός Μαϊντανός
(ψιλοκομμένος)
8 g g Αλάτι Αλάτι
(μπορεί να παραλειφθεί αν έχετε χρησιμοποιήσει ζωμό αλατισμένο )
30 ml ml Λευκό κρασί Λευκό κρασί
(ξηρό)
5 g g Ξύσμα λεμονιού Ξύσμα λεμονιού

Για τις φακές

250 g g Φακές Φακές
2 φύλλα φύλλο Δάφνη Δάφνη
100 g g Δαμάσκηνα Δαμάσκηνο
(ψιλοκομμένα)
80 ml ml Ηλιέλαιο Ηλιέλαιο
30 ml ml Μηλόξιδο Μηλόξιδο
10 g g Αλάτι Αλάτι
70 g g Πιπεριές Φλωρίνης Πιπεριά Φλωρίνης
(κομμένη σε μικρά καρέ)
50 g g Κρεμμύδια φρέσκα Κρεμμύδι φρέσκο
(φρέσκο, ψιλοκομμένο, μ΄΄ονο το λευκό μέρος)
20 g g Δυόσμος Δυόσμος
(ψιλοκομμένος)

Σαλάτα με φακές & γαρίδες

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

0:50 min
(5)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χρόνος προετοιμασίας: 0:20

Οι φακές και γενικά τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές ενέργειας για τον οργανισμό μας. Και μιας και μέρος τους αποτελείται από σύνθετα σάκχαρα είναι μια τροφή κατάλληλη για τους διαβητικούς και φυσικά και για όλους εμάς. Αλλά στην Ελλάδα τα έχουμε συνηθίσει κυρίως με τη μορφή σούπας που μπορεί και να τα έχουμε βαρεθεί έτσι. Τι θα λέγατε λοιπόν για αυτή την υπέροχη σαλάτα με φακές, πλούσια και θρεπτική που συνοδεύεται από υπέροχες γαρίδες που πραγματικά κάνουν μαζί με τις φακές έναν υπέροχο συνδυασμό! Δαμάσκηνα, πιπεριά Φλωρίνης και μια ωραία σάλτσα με τοματίνια πραγματικά συμπληρώνουν και δίνουν τις δικές τους γεύσεις!

Για τις γαρίδες

  1. Καθαρίζουμε το κεφάλι, το κέλυφος και το έντερο από τις γαρίδες.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα τοματίνια.
  3. Προσθέτουμε ολόκληρες τις γαρίδες και τις αλατίζουμε λίγο.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να ψηθούν οι γαρίδες για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  6. Όταν έχουν μαγειρευτεί, τις αφαιρούμε και τις κρατάμε στην άκρη.
  7. Στο τηγάνι προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό ενώ δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.
  8. Σερβίρουμε τις γαρίδες δίπλα από τις φακές και περιχύνουμε από πάνω με λίγη σάλτσα. Στολίζουμε με λίγα φύλλα δυόσμου.

Για τις φακές

  1. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τις φακές μαζί με τα φύλλα δάφνης για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να κρατάνε λίγο. Μην ξεχνάτε ότι τις θέλουμε λίγο τραγανές.
  2. Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τις βρασμένες φακές και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τα δαμάσκηνα, το μηλόξιδο, το αλάτι, την πιπεριά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.

TIPS
1. Φυσικά το φαγητό μας μπορεί να γίνει και με ρεβίθια ή φασόλια ψιλά.
2. Θα προτείναμε να βράσετε τη διπλάσια ποσότητα από τις φακές ώστε τις μισές να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη σε ένα σακουλάκι για να ετοιμάσετε μια νόστιμη σαλάτα μια επόμενη φορά.
3. Αντί για γαρίδες μπορούμε να βάλουμε τόνο έτοιμο σε κονσέρβα ώστε το φαγητό μας να είναι έτοιμο ακόμα πιο γρήγορα.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/2 συνταγής)
Ενέργεια: 1397 kcal
Υδατάνθρακες: 121,5 γρ.
Σάκχαρα: 24,4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 43,7 γρ.
Πρωτεΐνη: 109 γρ.
Λιπαρά: 48,3 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 6,6 γρ.