Κάθε μέρα αξίζει
Μαντηλάκια Φλώρινας με μοσχάρι και μελιτζάνα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 kg kg Ελιά από βόειο Ελιά από βόειο
(σε κύβους 1-2 εκ.)
100 ml ml Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
250 g g Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(ξερό, ψιλοκομμένο )
1 σκελίδες σκελίδα Σκόρδα Σκόρδο
(ψιλοκομμένο)
100 ml ml Κόκκινο κρασί Κόκκινο κρασί
800 ml ml Ζωμός λαχανικών Ζωμός λαχανικών
(ανάλατος )
4 φύλλα φύλλο Δάφνη Δάφνη
4 κόκκοι κόκκος Μπαχάρι Μπαχάρι
7 g g Αλάτι Αλάτι
1 g g Πιπέρι Πιπέρι
400 g g Τομάτες Τομάτα
(κονκασέ)
2 Μελιτζάνες Μελιτζάνα
(φλάσκες μέτριου μεγέθους 
)
30 g g Τυρί φέτα Τυρί φέτα
(τριμμένη στον χοντρό τρίφτη)
Μαϊντανός Μαϊντανός
(για το στόλισμα )

Μαντηλάκια Φλώρινας με μοσχάρι και μελιτζάνα

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

2:00 h
(2)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χρόνος προετοιμασίας: 0:30

Μέθοδος Εκτέλεσης:

Παραδοσιακό πιάτο της περιοχής της Φλώρινας. Η μελιτζάνα πηγαίνει πάρα πολύ με το μοσχάρι και είναι ένας τυπικός ελληνικός συνδυασμός που αρέσει πολύ. Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. Το μπαχάρι θα σας έλεγα να μην ξεχάσετε να το βάλετε γιατί πραγματικά δίνει πολύ ωραία γεύση στο φαγητό και από την άλλη είναι πολύ ισορροπημένη η ποσότητά του οπότε δεν είναι βαρύ.

  1. Ξεπλένουμε το κρέας κάτω από τρεχούμενο νερό και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν, για περίπου 2-3 λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και ξαφρίζουμε το φαγητό, αν χρειαστεί.
  6. Βάζουμε σε ένα τουλπάνι ή μια σίτα τους κόκκους μπαχάρι, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Ρίχνουμε και την τομάτα κονκασέ και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και τη σίτα ή το τουλπάνι με τους κόκκους μπαχάρι.

Για τις μελιτζάνες

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές φέτες των 3-5 χιλιοστών πάχος περίπου.
  2. Τοποθετούμε τις φέτες μελιτζάνας σταυρωτά ανά δύο και βάζουμε μέσα ένα ή δύο κομμάτια κρέας ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το κρέας.
  3. Σκεπάζουμε τις άκρες της μελιτζάνας πάνω από το κρέας και καρφώνουμε με 1 οδοντογλυφίδα, για να τις συγκρατήσουμε και να μην ανοίξουν.
  4. Τοποθετούμε τα μαντηλάκια σε ένα πυρέξ. Ρίχνουμε τη σάλτσα από την κατσαρόλα στο πυρέξ με τα μαντηλάκια.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και αφαιρούμε την οδοντογλυφίδα από τα μαντηλάκια.

Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με χυλοπιτάκι Μετσόβου. Σερβίρουμε σε πιάτα τα χυλοπιτάκια και βάζουμε 3 μαντηλάκια από πάνω. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το ταψί και τρίβουμε λίγη φέτα. Στολίζουμε με μαϊντανό.

TIPS
1. Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε το φαγητό για μια γιορτή μπορούμε να βράσουμε το κρέας από την προηγούμενη και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο. Αλλά και μια εβδομάδα πριν μπορούμε να το έχουμε έτοιμο ή και πιο νωρίς ακόμα στην κατάψυξη.
2. Τα ζυμαρικά θα πρέπει να τα ετοιμάσουμε την τελευταία στιγμή για να σερβίρουμε.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/5 συνταγής)
Ενέργεια: 641 kcal
Υδατάνθρακες: 18,1 γρ.
Σάκχαρα: 8,4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 6,8 γρ.
Πρωτεΐνη: 44,6 γρ.
Λιπαρά: 46 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 14 γρ.

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Οδοντογλυφίδα