
Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.
Εμφάνισε τα αγαπημέναΗ συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα
Εμφάνισε τα αγαπημέναΠροέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.
Υλικά
Για τη γέμιση
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listΚιμαδόπιτα
Αυτή η συνταγή σου άρεσε
Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε
Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κιμαδόπιτα... Μια υπέροχη πίτα που την έχουμε κάνει λίγο πολύπλοκη και χωρίς λόγο. Εδώ θα την βρούμε στην απλή εκδοχή της με αρκετά μπαχαρικά και τον κιμά να είναι ο πρωταγωνιστής. Δοκιμάστε τη έτσι την πρώτη φορά και μετά αν θέλετε ξεκινήστε να προσθέτετε τυριά και τομάτες και ό,τι άλλο θέλετε. Είναι σαν ένα λευκό καμβά που περιμένει τη δική σας πινελιά.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Όταν κάψει βάζουμε μέσα τον κιμά και τα λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι, σέλερι) και ξεκινάμε να τα σοτάρουμε.
- Καβουρδίζουμε για περίπου 10 λεπτά. Θέλουμε να φύγει η υγρασία τους και ο κιμάς να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το μισό, προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε να βράσει ο κιμάς για 30 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα ή μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά του. Αν η φωτιά μας είναι πολύ δυνατή και το νερό εξατμιστεί νωρίτερα τότε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο.
- Πάντως επειδή πρόκειται για πίτα θέλουμε τη γέμιση να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνή.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση αρκετά και αφαιρούμε το τούλι με τα μπαχαρικά. Δοκιμάζουμε τη γέμιση αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και προσθέτουμε ανάλογα.
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε μέσα στη γέμιση.
- Ανακατεύουμε.
Για την πίτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι 25Χ35 εκ. και στρώνουμε στον πάτο το ένα φύλλο έτσι ώστε να περισσεύει από το ταψί.
- Λαδώνουμε.
- Απλώνουμε τη γέμιση και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
- Από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο και ετοιμάζουμε τον κόθρο της πίτας λαδώνοντας καλά τις άκρες και από τα δύο φύλλα (πάνω και κάτω) και στρίβοντάς τα μεταξύ τους.
- Λαδώνουμε καλά και το πάνω φύλλο και κάνουμε ένα-δυο κοψίματα με κοφτερό μαχαίρι για να βγαίνει η παραπανίσια υγρασία κατά το ψήσιμο.
- Σκορπάμε τον ανθό αλατιού και το σουσάμι και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά η πίτα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε σε κομμάτια με λίγο γιαούρτι και κόκκινο πιπέρι.
TIPS
1. Μπορούμε να βάλουμε και απλό φύλλο κρούστας ή χωριάτικο απλά θέλει τα μισά φύλλα κάτω και τα μισά πάνω και καλό λάδωμα σε κάθε φύλλο.
2. Μπορούμε να προσθέσουμε τυριά, τομάτα σε φέτες ή σάλτσα κτλ. Αν επιλέξουμε κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να μειώσουμε τα μπαχαρικά.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/12 συνταγής)
Ενέργεια: 377 kcal
Υδατάνθρακες: 111,5 γρ.
Σάκχαρα: 11,4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1,7 γρ.
Πρωτεΐνη: 18,4 γρ.
Λιπαρά: 29,6 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 8,2 γρ.