Κάθε μέρα αξίζει
Πρεβεζάνικη Πασχαλινή κιμαδόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Για το φύλλο ζύμης (810γρ.):

250 Αλεύρι Αλεύρι
(για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο)
250 g g Αλεύρι Αλεύρι
(χωριάτικο, κοσκινισμένο)
50 g g Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
5 g g Αλάτι Αλάτι
(Ιμαλαΐων)
250 g g Νερό Νερό
(χλιαρό, μαζί με 1 κ.σ. ξίδι)

Για τη γέμιση:

2 κ.σ. κ.σ. Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(μέτριο, 120γρ., ψιλοκομμένο)
κ.γ. κ.γ. Αλάτι Αλάτι
(½, Ιμαλαΐων)
1 σκελίδες σκελίδα Σκόρδα Σκόρδο
(ψιλοκομμένη)
600 g g Κιμάς μοσχαρίσιος Κιμάς μοσχαρίσιος
2 κ.σ. κ.σ. Πελτέ τομάτας Πελτέ τομάτας
(50γρ.)
Ανάμικτα μπαχαρικά Ανάμικτα μπαχαρικά
(για κυνήγι)
120 g g Κόκκινο κρασί Κόκκινο κρασί
(ξηρό)
2 φωλιές φωλιά Φιδές Φιδές
(70γρ., ή λεπτό σπαγγέτι)
200 g g Κεφαλοτύρι Κεφαλοτύρι
(ή κασέρι, τριμμένο)
2 Αυγά Αυγό
(μέτρια, 100γρ., χτυπημένα σε ένα μικρό μπολ)
2 Τομάτες Τομάτα
(μέτριες, κομμένες σε λεπτές φέτες)
2 κ.γ. κ.γ. Ρίγανη Ρίγανη
κ.γ. κ.γ. Πιπέρι Πιπέρι
(½, φρεσκοτριμμένο)

Για το άλειμμα των φύλλων:

80 g g Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
Μείγμα Μείγμα
(για το τελείωμα - 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)

Πρεβεζάνικη Πασχαλινή κιμαδόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

2:50 h
(6)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Μια από τις πιο όμορφες και νόστιμες πίτες για την περίοδο του Πάσχα είναι η Κιμαδόπιτα με χωριάτικο σπιτικό φύλλο από την Πρέβεζα. Μια έξοχη συνταγή για μια πολύ ιδιαίτερη εποχή του χρόνου. Είναι μια μπελαλίδικη συνταγή αλλά είναι μια συνταγή που σίγουρα θα δημιουργήσει παράδοση στην οικογένεια σας και αν την κάνετε μια χρονιά θα σας ζητάνε να την κάνετε κάθε χρόνο. Ο κιμάς μαζί με τα τυριά και το σπιτικό φύλλο είναι ένας υπέροχος συνδυασμός που θα σας ξετρελάνει.

Για 1 μια πίτα διαμέτρου 28 εκ.

Για τη ζύμη:

  1. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και το ξίδι.
  2. Ανακατεύουμε για 20 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σανβρεγμένη άμμος (ρίζιασμα).
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το νερό με το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  4. Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ και τη χωρίζουμε σε 6 (έξι) μπάλες (των 125γρ.) και τις τοποθετούμε σε πιάτο με αλεύρι. Με το υπόλοιπο ζυμάρι θα φτιάξουμε τη διακόσμηση (περίπου 60γρ). Συνολικά θα έχουμε 7 μπάλες.
  5. Σκεπάζουμε τις μπάλες με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μαζί με το ¼ κ.γ. αλάτι. Αφού το κρεμμύδι καραμελώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
  2. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να νοστιμίσει.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, τα ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι και το κόκκινο κρασί. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
  4. Τέλος, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον φιδέ σπασμένο με τα χέρια μας, το τυρί και τα κτυπημένα αυγά.
  5. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα καλυμμένο μέχρι να τελειώσουμε με το άνοιγμα των φύλλων.
  6. Οι ντομάτες, η ρίγανη, το υπόλοιπο αλάτι (¼ κ.γ.) και το πιπέρι θα μπουν πιο μετά πάνω από το μείγμα του κιμά στη γέμιση της πίτας.

Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:

  1. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα διαμέτρου 28 εκατοστών. Η λαδόκολλα θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα (125γρ.) σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια έξτρα αλευριού και του πλάστη.
  3. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί αλλά χωρίς να το τεντώσουμε. Το πρώτο φύλλο όπως και τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  4. Προτού τοποθετήσουμε το δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο, με ένα πινέλο ραντίζουμε το πρώτο φύλλο με ελαιόλαδο.
  5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα. Τα φύλλα θα πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στο ταψί τεντωμένα και όχι ζαρωμένα (και να εξέχουν από το ταψί).
  6. Τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στα απλωμένα φύλλα και από πάνω απλώνουμε τις ντομάτες κομμένες σε φέτες, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  7. Ακολούθως συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τα υπόλοιπα 3 (τρία) φύλλα.
  8. Τοποθετούμε ένα φύλλο επάνω στη γέμιση, το λαδώνουμε ραντίζοντάς το με ελαιόλαδο. Το φύλλο θα πρέπει να τοποθετηθεί μέσα στο ταψί ζαρωμένο αυτή τη φορά και όχι τεντωμένο (να μην εξέχει από το ταψί). Θα πρέπει απλά να σκεπάζει το μείγμα του κιμά με τις ντομάτες.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα 2 (δύο) τελευταία φύλλα.
  10. Ακολούθως κλείνουμε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί.
  11. Για να κάνουμε την πίτα ακόμα πιο σπιτική, χτυπάμε σε ένα μπολ 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό και φτιάχνουμε έναν ρευστό χυλό. Στη συνέχεια τον αλείφουμε με πινέλο στην επιφάνεια της πίτας.
  12. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας και μετά με ένα μαχαίρι την χαράζουμε σε τριγωνικά κομμάτια (μόνο την επιφάνεια και όχι μέχρι κάτω).
  13. Ανοίγουμε τη ζύμη που αφήσαμε για διακόσμηση σε λεπτό φύλλο. Με Πασχαλινά κουπ-πάτ (φόρμες) σχηματίζουμε τη διακόσμηση και την τοποθετούμε επάνω στην επιφάνεια της πίτας. Τα αλείφουμε και αυτά με το μείγμα αλεύρι, λάδι και νερό.
  14. Ψήνουμε στους 170°C για μια ώρα και μετά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά. Η πίτα είναιέτοιμη όταν πάρει ροδοκόκκινο χρώμα ενώκουνώνταςτοταψίηπίτα ξεκολλάειαπό αυτό.

TIP

  1. Το άνοιγμα του φύλλου είναι λίγο μπελάς αλλά αν το μάθετε καλά ο χρόνος για το άνοιγμα του θα πέσει στο μισό.
  2. Φυσικά και μπορούμε την πίτα να την βάλουμε και σε ένα αντίστοιχο ορθογώνιο ταψί… Επίσης μπορούμε να βάλουμε και λίγο τυρί ανάμεσα στις άκρες των φύλλων καθώς φτιάχνουμε τον κόθρο.

4 Προσφορές

Φρέσκα ελληνικά αυγά μεσαία ελευθέρας βοσκήςΦρέσκα ελληνικά αυγά μεσαία ελευθέρας βοσκής
Φρέσκα ελληνικά αυγά μεσαία ελευθέρας βοσκής
29.09 - 05.10
Με κουπόνι | -26%
2,55 €
1,89*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλίαDeluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
29.09 - 05.10
4,49*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Αλλατίνι  Aλεύρι για όλες τις χρήσειςΑλλατίνι  Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλλατίνι Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
29.09 - 05.10
Μόνο για λίγο
2,19*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Εύ Ελαιόλαδο XXLΕύ Ελαιόλαδο XXL
Εύ Ελαιόλαδο XXL
29.09 - 05.10
Απίστευτη τιμή
21,59*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.