Κάθε μέρα αξίζει
Χριστόψωμο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 φακελάκια φακελάκι Μαγιά Μαγιά
500 g g Αλεύρι Αλεύρι
(χωριάτικο, κοσκινισμένο)
1 κ.σ. κ.σ. Μέλι Μέλι
80 g g Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
Κανέλα Κανέλα
(½, αλεσμένη)
κ.γ. κ.γ. Γαρύφαλλα Γαρύφαλλο
(¼, αλεσμένο)
κ.γ. κ.γ. Κάρδαμο Κάρδαμο
(¼, αλεσμένο)
230 g g Νερό Νερό
(χλιαρό)
κ.γ. κ.γ. Αλάτι Αλάτι
(½, Ιμαλαΐων)
80 g g Σταφίδες Σταφίδα
Καρύδια Καρύδι
(ανάλατο, χοντροκομμένο)
30 g g Αμύγδαλα Αμύγδαλο

Για το πασπάλισμα:

κ.γ. κ.γ. Σουσάμι Σουσάμι
(½)

Για τη διακόσμηση:

1 Καρύδια Καρύδι
(ολόκληρο, με το κέλυφος του)

Χριστόψωμο

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

1:40 h
(3)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Παραδοσιακή υπέροχη συνταγή για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Υπέροχα αρωματισμένο ψωμί με μπαχαρικά, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς που θα κάνει το σπίτι σας να μοσχομυρίζει καθώς ψήνεται. Εύκολη αλλά συνάμα ιδιαίτερη συνταγή για μια ιδιαίτερη μέρα. Χριστόψωμο… Μια ξεχασμένη παραδοσιακή συνταγή που έρχεται και πάλι στο σπίτι μας.

Για ένα μεγάλο καρβέλι

Για τη ζύμη:

  1. Στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μίξερ προσθέτουμε πρώτα τη μαγιά, μετά το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο και το νερό.
  3. Προσθέτουμε επίσης τα υπόλοιπα υλικά: αλάτι, σταφίδα, καρύδι και αμύγδαλο.
  4. Ακολούθως ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  5. Βγάζουμε από το μίξερ, την δουλεύουμε με το χέρι και την σχηματίζουμε σε μια μπάλα.
  6. Τοποθετούμε τη ζύμη επάνω στο στρογγυλό ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τη ζύμη με ένα μπολ ή μια βρεγμένη πετσέτα και την βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
  7. Αφού διπλασιαστεί, αφαιρούμε 150γρ. ζυμάρι από τη ζύμη, το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Το ζυμάρι αυτό θα μας χρειαστεί για να φτιάξουμε αργότερα το σταυρό.
  8. Ξαναδιπλώνουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ακόμα μισή ώρα.
  9. Παίρνουμε το μικρό κομμάτι ζύμης που αφαιρέσαμε από το ζυμάρι και το κόβουμε σε δύο κομμάτια.
  10. Το κάθε κομμάτι το ξαναχωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε σε στενόμακρο κορδόνι που θα πρέπει να έχει μήκος λίγο πιο μεγάλο από τη διάμετρο του ψωμιού. Συνολικά θα έχουμε 4 κορδόνια.
  11. Ενώνουμε τις κορυφές από τα πρώτα δύο κορδόνια και φτιάχνουμε μια πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα επόμενα δύο κορδόνια.
  12. Στο τέλος θα έχουμε δύο πλεξούδες τις οποίες θα τοποθετήσουμε σταυρωτά επάνω στο ψωμί.
  13. Προτού τις τοποθετήσουμε επάνω στο ψωμί το αλείφουμε με χλιαρό νερό για να κολλήσουν καλά. Τοποθετούμε τις πλεξούδες σταυρωτά επάνω στο ψωμί και περνάμε ότι περισσεύει από κάτω του.
  14. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τοποθετούμε στο κέντρο ένα μεγάλο καρύδι.
  15. Το αλείφουμε ξανά με χλιαρό νερό.
  16. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ψήνουμε το ψωμί για 35-40 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε, βγάζοντάς το από το ταψί, το γυρνάμε ανάποδα και το χτυπάμε. Όταν ακούγεται σαν να είναι κούφιο μέσα, είναι ψημένο.
  17. Αφήνουμε το ψωμί επάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει. Το κόβουμε παραδοσιακά με το χέρι και όχι με μαχαίρι.

TIP

  1. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και άλλα σχήματα με το ζυμάρι για να διακοσμήσουμε το ψωμί. Λουλούδια, καρποί και ζώα είναι μερικά από τα παραδοσιακά διακοσμητικά μοτίβα.
  2. Σε κάποιες περιοχές έβαζαν και γλυκάνισο σαν μπαχαρικό

5 Προσφορές

Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλίαDeluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
29.09 - 05.10
4,49*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Αλλατίνι  Aλεύρι για όλες τις χρήσειςΑλλατίνι  Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλλατίνι Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
29.09 - 05.10
Μόνο για λίγο
2,19*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Γλυκάνθη Limited Edition Μέλι ανθέων  εσπεριδοειδών  ΠελοποννήσουΓλυκάνθη Limited Edition Μέλι ανθέων  εσπεριδοειδών  Πελοποννήσου
Γλυκάνθη Limited Edition Μέλι ανθέων εσπεριδοειδών Πελοποννήσου
29.09 - 05.10
4,29*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Εύ Ελαιόλαδο XXLΕύ Ελαιόλαδο XXL
Εύ Ελαιόλαδο XXL
29.09 - 05.10
Απίστευτη τιμή
21,59*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Alesto Selection ΚαρύδιαAlesto Selection Καρύδια
Alesto Selection Καρύδια
29.09 - 05.10
Απίστευτη τιμή
2,65*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Μίξερ Κόσκινο Πινέλο