
Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.
Εμφάνισε τα αγαπημέναΗ συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα
Εμφάνισε τα αγαπημέναΠροέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.
Υλικά
Για τη ζύμη
190 g g | Αλεύρι Αλεύρι | |
Αλάτι
Αλάτι (1/2 κ.γ.) | ||
100 g g | Βούτυρο αγελάδος
Βούτυρο αγελάδος (παγωμένο, κομμένο σε κύβους 1-2 εκ.) | |
60 ml ml | Νερό
Νερό (παγωμένο και ίσως 1-2 κ.σ. επιπλέον) |
Για τη γέμιση
Για την τάρτα
1 | Κρόκοι αυγού
Κρόκος αυγού (ελαφρά χτυπημένος με λίγο νερό) |
Για το σερβίρισμα
Σαλάτα
Σαλάτα (λίγη) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listΤάρτα με μανιτάρια
Αυτή η συνταγή σου άρεσε
Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε
Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Μια Γαλλική συνταγή η τάρτα αυτή με τα μανιτάρια. Πολύ όμορφη και με τέλεια γεύση. Το κονιάκ μην το ξεχάσετε. Δίνει υπέροχο άρωμα και διαφορετική γεύση στο φαγητό μας. Τα μανιτάρια υπέροχα, χρυσαφιά και τραγανά, το τυρί να λιώνει και η βάση της τάρτας υπερτραγανή και βουτυράτη. Μια υπέροχη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε.
Για την ζύμη
- Βάζουμε αρκετό νερό με παγάκια σε ένα μπολ.
- Βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο σε μια λεκάνη. Με τη βοήθεια 2 κουταλιών ή μαχαιριών ή με τα χέρια μας “κόβουμε” κομματάκια το βούτυρο και το ενσωματώνουμε με το αλεύρι. Θέλουμε να υπάρχουν κομματάκια βουτύρου μεγέθους αρακά μέχρι μέγεθος αμυγδάλου.
- Προσθέτουμε 60 γρ. νερό από το μπολ με το πολύ παγωμένο νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Σφίγγουμε λίγο από το μείγμα στα χέρια μας για να δούμε αν γίνεται μια ζύμη και αν όχι προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
- Ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα και μαζεύουμε τη ζύμη στα χέρια μας, την πιέζουμε να γίνει μπάλα, την πλαταίνουμε λίγο να γίνει σαν δίσκος και τυλίγουμε με μεμβράνη όπου την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. Ακόμα καλύτερα για μια νύχτα...
Για τη γέμιση
- Βάζουμε τα 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα που το ζεστάναμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Θέλουμε απλά να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Μπορεί να σας φαίνονται πολλά αλλά ο όγκος τους θα πέσει με το ψήσιμο.
- Σοτάρουμε για 10-15 λεπτά (ανάλογα πόσο μεγάλο είναι το τηγάνι μας). Θέλουμε τα μανιτάρια να βγάλουν όλα τα υγρά τους, να εξατμιστούν και τα μανιτάρια να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Μέχρι εδώ μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση και από την προηγούμενη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά με τη βοήθεια του σύρματος.
- Αδειάζουμε το μείγμα με τα τυριά στα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Για την τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας, την ανοίγουμε με λίγο αλεύρι και τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3 χιλ. και την βάζουμε σε μια ταρτιέρα 23 εκ.
- Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στη ζύμη.
- Από πάνω βάζουμε λαδόκολλα ή μεμβράνη και βάζουμε ρύζι ή φακές ή κάποιο άλλο όσπριο για να κρατάει την ζύμη και να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
- Αφαιρούμε τα βάρη και τη μεμβράνη.
- Χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο με ελάχιστο νερό και το απλώνουμε με πινέλο στη βάση της τάρτας. Βάζουμε την τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 3-5 λεπτά. Αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με τα μανιτάρια στην τάρτα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να σφίξει η γέμιση και να πάρει ελαφρύ χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε με λίγη σαλάτα.
TIPS
1. Καλό είναι να έχουμε βάλει και το αλεύρι σε ένα πλαστικό σακουλάκι στο ψυγείο 1-2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
2. Τα όσπρια ή το ρύζι που βάλαμε στην τάρτα αφού κρυώσουν τα κρατάμε για την επόμενη φορά.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/8 συνταγής)
Ενέργεια: 370 kcal
Υδατάνθρακες: 23,8 γρ.
Σάκχαρα: 3,1 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1,8 γρ.
Πρωτεΐνη: 12 γρ.
Λιπαρά: 26 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 12,5 γρ.