Κάθε μέρα αξίζει!
Σπιτικά Καλτσουνάκια

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Υλικά για το φύλλο (250γρ.):

150 Αλεύρι Αλεύρι
(για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο)
1 πρέζες πρέζα Αλάτι Αλάτι
(Ιμαλαΐων)
1 Κρόκοι αυγού Κρόκος αυγού
(15γρ., το ασπράδι θα μπει για επάλειψη)
25 g g Βούτυρο ανάλατο Βούτυρο ανάλατο
65 g g Γάλα Γάλα
(φρέσκο, ολόπαχο )
1 κ.γ. κ.γ. Ζάχαρη Ζάχαρη
(5γρ.)

Υλικά για τη γέμιση (400γρ.):

150 g g Αναρή Αναρή
(ανάλατη)
100 g g Μέλι Μέλι
1 Αυγά Αυγό
(μεγάλο )
1 φακελάκια φακελάκι Βανίλια Βανίλια
1 κ.γ. κ.γ. Μαστίχα Μαστίχα
(αλεσμένη)
100 g g Αλεύρι Αλεύρι
(που φουσκώνει μόνο του)

Για την επάλειψη:

1 Ασπράδι αυγού Ασπράδι αυγού
(χτυπημένο)
Κανέλα Κανέλα
(αλεσμένη για πασπάλισμα)

Σπιτικά Καλτσουνάκια

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

1:20 h
(7)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ένα από τα υπέροχα γλυκά της Κρήτης, και όχι μόνο, που πραγματικά εντυπωσιάζει με τη βαθιά νοστιμιά του. Τα Καλτσουνάκια, ή λυχναράκια θα τα βρείτε σε κάθε σπίτι την περίοδο του Πάσχα. Και σε κάθε νησί της Ελλάδας μπορεί να τα βρείτε λίγο διαφορετικά αλλά πάντα με υπέροχα σχέδια στη ζύμη που δείχνουν τη δεξιοτεχνία των ανθρώπων που τα φτιάχνουν. Δοκιμάστε να φτιάξετε τα Καλτσουνάκια ακόμα και αν δεν καταφέρετε να κάνετε τις άπειρες πτυχές στη ζύμη τους. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε καλύτερα!

  1. Για το φύλλο: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια.
  2. Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Αφήνουμε την ζύμη για 30΄ να ξεκουραστεί.
  3. Μέχρι να ξεκουραστεί ετοιμάζουμε και τη γέμιση: Τοποθετούμε την αναρή σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε τη γέμιση με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
  4. Εκτέλεση: Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την τοποθετούμε σε μια επιφάνεια εργασίας επάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με ακόμη ένα κομμάτι λαδόκολλα από πάνω. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε ένα λεπτό φύλλο.
  5. Με ένα κουπάτ ή με ποτήρι κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια 10 εκ.
  6. Εναλλακτικά, κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 25γρ. και ανοίγουμε τα ένα - ένα σε στρογγυλά κομμάτια.
  7. Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε 1 κ.σ. (40γρ.) γέμιση και την απλώνουμε ελαφρά με το κουτάλι. Μην βάλουμε πολλή γέμιση γιατί θα φουσκώσει στον φούρνο και θα χυθεί έξω από τη ζύμη.
  8. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στο εσωτερικό της ζύμης και των δακτύλων μας εξωτερικά, ανασηκώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης κολλώντας έτσι τη ζύμη επάνω στη γέμιση. Παράλληλα, με γρήγορες κινήσεις τσιμπάμε το εξωτερικό της ζύμης με τα δάχτυλά μας σχηματίζοντας έτσι μυτούλες γύρω - γύρω, τη μια δίπλα από την άλλη.
  9. Ξαναμαζεύουμε το υπόλοιπο ζυμάρι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  10. Τοποθετούμε τα καλτσούνια σε λαδωμένη λαμαρίνα. Τα αλείφουμε με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  11. Ψήνουμε στους 180°C, για 15΄ - 17΄ ή μέχρι να ροδίσουν.

TIP

  1. Αν δεν βρείτε αναρή δοκιμάστε να τα φτιάξετε με γλυκιά μυζήθρα Κρήτης.
  2. Αν δείτε ότι η ζύμη κολλάει βάλτε τη ξανά για λίγο στο ψυγείο ώστε να σφίξει.

10 Προσφορές

Νώμα Αυγά αχυρώνα LΝώμα Αυγά αχυρώνα L
Νώμα Αυγά αχυρώνα L
21.09 - 27.09
-25% με κουπόνι Lidl Plus
3,29 €
2,45
Νώμα Μύλοι με φυσικό θαλασσινό αλάτι ΜεσολογγίουΝώμα Μύλοι με φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου
Νώμα Μύλοι με φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου
21.09 - 27.09
2,79
Γάλπο Φρέσκο γάλα  3,5% / 1,5%Γάλπο Φρέσκο γάλα  3,5% / 1,5%
Γάλπο Φρέσκο γάλα 3,5% / 1,5%
07.09 - 23.09
Στο εξής -10%
1,11 €
0,99
Γάλπο  Γάλα 3,5% / 1,5%Γάλπο  Γάλα 3,5% / 1,5%
Γάλπο Γάλα 3,5% / 1,5%
07.09 - 23.09
Στο εξής -11%
1,23 €
1,09
Μεβγάλ Love Milk Γάλα 3,5% / 1,5%Μεβγάλ Love Milk Γάλα 3,5% / 1,5%
Μεβγάλ Love Milk Γάλα 3,5% / 1,5%
07.09 - 23.09
1,49
Γάλπο  Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%Γάλπο  Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%
Γάλπο Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%
07.09 - 23.09
Στο εξής -8%
1,69 €
1,55
Γάλπο  Φρέσκο γάλα 3,7%Γάλπο  Φρέσκο γάλα 3,7%
Γάλπο Φρέσκο γάλα 3,7%
07.09 - 23.09
Στο εξής -7%
1,29 €
1,19
Γάλπο Φρέσκο γάλα ελαφρύ 1,5%Γάλπο Φρέσκο γάλα ελαφρύ 1,5%
Γάλπο Φρέσκο γάλα ελαφρύ 1,5%
07.09 - 23.09
Στο εξής -7%
1,29 €
1,19
Γάλπο Γάλα κατσικίσιο 3,5%Γάλπο Γάλα κατσικίσιο 3,5%
Γάλπο Γάλα κατσικίσιο 3,5%
07.09 - 23.09
Στο εξής -8%
2,49 €
2,29
Γάλπο Φρέσκο γάλα 3,5% / ελαφρύ 1,5%Γάλπο Φρέσκο γάλα 3,5% / ελαφρύ 1,5%
Γάλπο Φρέσκο γάλα 3,5% / ελαφρύ 1,5%
07.09 - 23.09
Στο εξής -11%
2,20 €
1,95

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Επεξεργαστής τροφίμων Κόσκινο Πινέλο Κουπ πατ