Κάθε μέρα αξίζει!
Σπιτικά Καλτσουνάκια

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Υλικά για το φύλλο (250γρ.):

150 Αλεύρι Αλεύρι
(για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο)
1 πρέζες πρέζα Αλάτι Αλάτι
(Ιμαλαΐων)
1 Κρόκοι αυγού Κρόκος αυγού
(15γρ., το ασπράδι θα μπει για επάλειψη)
25 g g Βούτυρο ανάλατο Βούτυρο ανάλατο
65 g g Γάλα Γάλα
(φρέσκο, ολόπαχο )
1 κ.γ. κ.γ. Ζάχαρη Ζάχαρη
(5γρ.)

Υλικά για τη γέμιση (400γρ.):

150 g g Αναρή Αναρή
(ανάλατη)
100 g g Μέλι Μέλι
1 Αυγά Αυγό
(μεγάλο )
1 φακελάκια φακελάκι Βανίλια Βανίλια
1 κ.γ. κ.γ. Μαστίχα Μαστίχα
(αλεσμένη)
100 g g Αλεύρι Αλεύρι
(που φουσκώνει μόνο του)

Για την επάλειψη:

1 Ασπράδι αυγού Ασπράδι αυγού
(χτυπημένο)
Κανέλα Κανέλα
(αλεσμένη για πασπάλισμα)

Σπιτικά Καλτσουνάκια

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

1:20 h
(8)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ένα από τα υπέροχα γλυκά της Κρήτης, και όχι μόνο, που πραγματικά εντυπωσιάζει με τη βαθιά νοστιμιά του. Τα Καλτσουνάκια, ή λυχναράκια θα τα βρείτε σε κάθε σπίτι την περίοδο του Πάσχα. Και σε κάθε νησί της Ελλάδας μπορεί να τα βρείτε λίγο διαφορετικά αλλά πάντα με υπέροχα σχέδια στη ζύμη που δείχνουν τη δεξιοτεχνία των ανθρώπων που τα φτιάχνουν. Δοκιμάστε να φτιάξετε τα Καλτσουνάκια ακόμα και αν δεν καταφέρετε να κάνετε τις άπειρες πτυχές στη ζύμη τους. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε καλύτερα!

  1. Για το φύλλο: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια.
  2. Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Αφήνουμε την ζύμη για 30΄ να ξεκουραστεί.
  3. Μέχρι να ξεκουραστεί ετοιμάζουμε και τη γέμιση: Τοποθετούμε την αναρή σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε τη γέμιση με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
  4. Εκτέλεση: Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την τοποθετούμε σε μια επιφάνεια εργασίας επάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με ακόμη ένα κομμάτι λαδόκολλα από πάνω. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε ένα λεπτό φύλλο.
  5. Με ένα κουπάτ ή με ποτήρι κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια 10 εκ.
  6. Εναλλακτικά, κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 25γρ. και ανοίγουμε τα ένα - ένα σε στρογγυλά κομμάτια.
  7. Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε 1 κ.σ. (40γρ.) γέμιση και την απλώνουμε ελαφρά με το κουτάλι. Μην βάλουμε πολλή γέμιση γιατί θα φουσκώσει στον φούρνο και θα χυθεί έξω από τη ζύμη.
  8. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στο εσωτερικό της ζύμης και των δακτύλων μας εξωτερικά, ανασηκώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης κολλώντας έτσι τη ζύμη επάνω στη γέμιση. Παράλληλα, με γρήγορες κινήσεις τσιμπάμε το εξωτερικό της ζύμης με τα δάχτυλά μας σχηματίζοντας έτσι μυτούλες γύρω - γύρω, τη μια δίπλα από την άλλη.
  9. Ξαναμαζεύουμε το υπόλοιπο ζυμάρι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  10. Τοποθετούμε τα καλτσούνια σε λαδωμένη λαμαρίνα. Τα αλείφουμε με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  11. Ψήνουμε στους 180°C, για 15΄ - 17΄ ή μέχρι να ροδίσουν.

TIP

  1. Αν δεν βρείτε αναρή δοκιμάστε να τα φτιάξετε με γλυκιά μυζήθρα Κρήτης.
  2. Αν δείτε ότι η ζύμη κολλάει βάλτε τη ξανά για λίγο στο ψυγείο ώστε να σφίξει.

31 Προϊόντα

Γλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρωνΓλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
Γλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
19.09 - 30.11
-8%
3,39 €
3,09
Μύλοι Αγίου Γεωργίου Αλεύρι φαρίν απΜύλοι Αγίου Γεωργίου Αλεύρι φαρίν απ
Μύλοι Αγίου Γεωργίου Αλεύρι φαρίν απ
01.04 - 30.04
-15%
2,44 €
2,05
Χρυσός Μύλος Αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσειςΧρυσός Μύλος Αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσεις
Χρυσός Μύλος Αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσεις
28.03 - 03.04
+ 1 Κg δώρο
2,75
Μέλι ΜάνηςΜέλι Μάνης
Μέλι Μάνης
28.03 - 03.04
4,19
Μέλι ΚυκλάδωνΜέλι Κυκλάδων
Μέλι Κυκλάδων
28.03 - 03.04
3,99
Μέλι ΛακωνίαςΜέλι Λακωνίας
Μέλι Λακωνίας
28.03 - 03.04
3,99
Deluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλοDeluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλο
Deluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλο
04.03 - 06.03
3,49
Deluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλίαDeluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλία
Deluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλία
04.03 - 06.03
1,39
Γάλπο Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%Γάλπο Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%
Γάλπο Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%
01.03 - 31.03
15%
1,55 €
1,31
Νώμα Αυγά αχυρώνα LΝώμα Αυγά αχυρώνα L
Νώμα Αυγά αχυρώνα L
01.03 - 31.03
-25%
3,29 €
2,45
Kania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλόKania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλό
Kania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλό
01.03 - 31.03
-24%
0,29 €
0,22
Γλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρωνΓλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
Γλυκάνθη Ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
01.03 - 31.03
-25%
6,19 €
4,59
Diamant Ζάχαρη λευκή ψιλήDiamant Ζάχαρη λευκή ψιλή
Diamant Ζάχαρη λευκή ψιλή
27.03 - 03.04
0,97
Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 3,5%Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 3,5%
Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 3,5%
27.03 - 03.04
1,05
Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 1,5%Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 1,5%
Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 1,5%
27.03 - 03.04
0,95
Αλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσειςΑλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
27.03 - 03.04
2,99
Νουνου Ελαφρύ συμπυκνωμένο  γάλαΝουνου Ελαφρύ συμπυκνωμένο  γάλα
Νουνου Ελαφρύ συμπυκνωμένο γάλα
27.03 - 03.04
0,62
Γάλπο Γάλα ελαφρύ 1,5%Γάλπο Γάλα ελαφρύ 1,5%
Γάλπο Γάλα ελαφρύ 1,5%
27.03 - 03.04
0,99
Νώμα Αυγά φρέσκα ΜΝώμα Αυγά φρέσκα Μ
Νώμα Αυγά φρέσκα Μ
27.03 - 03.04
2,45
Χρυσός Μύλος  Αλεύρι για όλες τις χρήσειςΧρυσός Μύλος  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χρυσός Μύλος Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
27.03 - 03.04
0,69
Νώμα Αυγά φρέσκα αχυρώνα ΜΝώμα Αυγά φρέσκα αχυρώνα Μ
Νώμα Αυγά φρέσκα αχυρώνα Μ
04.04 - 10.04
-30%
2,99 €
2,09
Aλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσειςAλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Aλλατίνη Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
01.03 - 31.03
-32%
4,46 €
2,99
Μέλι Καρπενησίου- ΕυρυτανίαςΜέλι Καρπενησίου- Ευρυτανίας
Μέλι Καρπενησίου- Ευρυτανίας
04.04 - 10.04
3,89
Μέλι ΧαλκιδικήςΜέλι Χαλκιδικής
Μέλι Χαλκιδικής
04.04 - 10.04
3,89
Μέλι ΚεφαλονιάςΜέλι Κεφαλονιάς
Μέλι Κεφαλονιάς
04.04 - 10.04
3,99
Μέλι ΘάσουΜέλι Θάσου
Μέλι Θάσου
04.04 - 10.04
3,99
Πευκόμελο ΕύβοιαςΠευκόμελο Εύβοιας
Πευκόμελο Εύβοιας
04.04 - 10.04
4,29
Μέλι ΜονεμβασιάςΜέλι Μονεμβασιάς
Μέλι Μονεμβασιάς
04.04 - 10.04
3,99
Μέλι ΟλύμπουΜέλι Ολύμπου
Μέλι Ολύμπου
04.04 - 10.04
3,89
Μέλι ΗπείρουΜέλι Ηπείρου
Μέλι Ηπείρου
04.04 - 10.04
3,89
Μέλι ΚρήτηςΜέλι Κρήτης
Μέλι Κρήτης
04.04 - 10.04
3,99

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Επεξεργαστής τροφίμων Κόσκινο Πινέλο Κουπ πατ