Κάθε μέρα αξίζει
Σπιτικά Καλτσουνάκια

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Υλικά για το φύλλο (250γρ.):

150 Αλεύρι Αλεύρι
(για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο)
1 πρέζες πρέζα Αλάτι Αλάτι
(Ιμαλαΐων)
1 Κρόκοι αυγού Κρόκος αυγού
(15γρ., το ασπράδι θα μπει για επάλειψη)
25 g g Βούτυρο ανάλατο Βούτυρο ανάλατο
65 g g Γάλα Γάλα
(φρέσκο, ολόπαχο )
1 κ.γ. κ.γ. Ζάχαρη Ζάχαρη
(5γρ.)

Υλικά για τη γέμιση (400γρ.):

150 g g Αναρή Αναρή
(ανάλατη)
100 g g Μέλι Μέλι
1 Αυγά Αυγό
(μεγάλο )
1 φακελάκια φακελάκι Βανίλια Βανίλια
1 κ.γ. κ.γ. Μαστίχα Μαστίχα
(αλεσμένη)
100 g g Αλεύρι Αλεύρι
(που φουσκώνει μόνο του)

Για την επάλειψη:

1 Ασπράδι αυγού Ασπράδι αυγού
(χτυπημένο)
Κανέλα Κανέλα
(αλεσμένη για πασπάλισμα)

Σπιτικά Καλτσουνάκια

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

1:20 h
(4)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ένα από τα υπέροχα γλυκά της Κρήτης, και όχι μόνο, που πραγματικά εντυπωσιάζει με τη βαθιά νοστιμιά του. Τα Καλτσουνάκια, ή λυχναράκια θα τα βρείτε σε κάθε σπίτι την περίοδο του Πάσχα. Και σε κάθε νησί της Ελλάδας μπορεί να τα βρείτε λίγο διαφορετικά αλλά πάντα με υπέροχα σχέδια στη ζύμη που δείχνουν τη δεξιοτεχνία των ανθρώπων που τα φτιάχνουν. Δοκιμάστε να φτιάξετε τα Καλτσουνάκια ακόμα και αν δεν καταφέρετε να κάνετε τις άπειρες πτυχές στη ζύμη τους. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε καλύτερα!

  1. Για το φύλλο: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια.
  2. Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Αφήνουμε την ζύμη για 30΄ να ξεκουραστεί.
  3. Μέχρι να ξεκουραστεί ετοιμάζουμε και τη γέμιση: Τοποθετούμε την αναρή σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε τη γέμιση με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
  4. Εκτέλεση: Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την τοποθετούμε σε μια επιφάνεια εργασίας επάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με ακόμη ένα κομμάτι λαδόκολλα από πάνω. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε ένα λεπτό φύλλο.
  5. Με ένα κουπάτ ή με ποτήρι κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια 10 εκ.
  6. Εναλλακτικά, κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 25γρ. και ανοίγουμε τα ένα - ένα σε στρογγυλά κομμάτια.
  7. Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε 1 κ.σ. (40γρ.) γέμιση και την απλώνουμε ελαφρά με το κουτάλι. Μην βάλουμε πολλή γέμιση γιατί θα φουσκώσει στον φούρνο και θα χυθεί έξω από τη ζύμη.
  8. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στο εσωτερικό της ζύμης και των δακτύλων μας εξωτερικά, ανασηκώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης κολλώντας έτσι τη ζύμη επάνω στη γέμιση. Παράλληλα, με γρήγορες κινήσεις τσιμπάμε το εξωτερικό της ζύμης με τα δάχτυλά μας σχηματίζοντας έτσι μυτούλες γύρω - γύρω, τη μια δίπλα από την άλλη.
  9. Ξαναμαζεύουμε το υπόλοιπο ζυμάρι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  10. Τοποθετούμε τα καλτσούνια σε λαδωμένη λαμαρίνα. Τα αλείφουμε με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  11. Ψήνουμε στους 180°C, για 15΄ - 17΄ ή μέχρι να ροδίσουν.

TIP

  1. Αν δεν βρείτε αναρή δοκιμάστε να τα φτιάξετε με γλυκιά μυζήθρα Κρήτης.
  2. Αν δείτε ότι η ζύμη κολλάει βάλτε τη ξανά για λίγο στο ψυγείο ώστε να σφίξει.

4 Προσφορές

Φρέσκα ελληνικά αυγά μεσαία ελευθέρας βοσκήςΦρέσκα ελληνικά αυγά μεσαία ελευθέρας βοσκής
Φρέσκα ελληνικά αυγά μεσαία ελευθέρας βοσκής
29.09 - 05.10
Με κουπόνι | -26%
2,55 €
1,89*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλίαDeluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
Deluxe Μύλος αλατιού ποικιλία
29.09 - 05.10
4,49*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Αλλατίνι  Aλεύρι για όλες τις χρήσειςΑλλατίνι  Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλλατίνι Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
29.09 - 05.10
Μόνο για λίγο
2,19*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.
Γλυκάνθη Limited Edition Μέλι ανθέων  εσπεριδοειδών  ΠελοποννήσουΓλυκάνθη Limited Edition Μέλι ανθέων  εσπεριδοειδών  Πελοποννήσου
Γλυκάνθη Limited Edition Μέλι ανθέων εσπεριδοειδών Πελοποννήσου
29.09 - 05.10
4,29*
* Οι προσφορές του φυλλαδίου, παρά τις προσεγμένες παραγγελίες, ενδέχεται να εξαντληθούν από την πρώτη μέρα. Λόγω περιορισμένου χώρου σε ορισμένα καταστήματα πιθανόν να μην βρείτε κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Η εταιρία δεν φέρει ευθύνη για τυχόν τυπογραφικά λάθη.

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Επεξεργαστής τροφίμων Κόσκινο Πινέλο Κουπ πατ