Μέθοδος Εκτέλεσης
- Για το φύλλο: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια.
- Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Αφήνουμε την ζύμη για 30΄ να ξεκουραστεί.
- Μέχρι να ξεκουραστεί ετοιμάζουμε και τη γέμιση: Τοποθετούμε την αναρή σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε τη γέμιση με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
- Εκτέλεση: Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την τοποθετούμε σε μια επιφάνεια εργασίας επάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με ακόμη ένα κομμάτι λαδόκολλα από πάνω. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε ένα λεπτό φύλλο.
- Με ένα κουπάτ ή με ποτήρι κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια 10 εκ.
- Εναλλακτικά, κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 25γρ. και ανοίγουμε τα ένα - ένα σε στρογγυλά κομμάτια.
- Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε 1 κ.σ. (40γρ.) γέμιση και την απλώνουμε ελαφρά με το κουτάλι. Μην βάλουμε πολλή γέμιση γιατί θα φουσκώσει στον φούρνο και θα χυθεί έξω από τη ζύμη.
- Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στο εσωτερικό της ζύμης και των δακτύλων μας εξωτερικά, ανασηκώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης κολλώντας έτσι τη ζύμη επάνω στη γέμιση. Παράλληλα, με γρήγορες κινήσεις τσιμπάμε το εξωτερικό της ζύμης με τα δάχτυλά μας σχηματίζοντας έτσι μυτούλες γύρω - γύρω, τη μια δίπλα από την άλλη.
- Ξαναμαζεύουμε το υπόλοιπο ζυμάρι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
- Τοποθετούμε τα καλτσούνια σε λαδωμένη λαμαρίνα. Τα αλείφουμε με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Ψήνουμε στους 180°C, για 15΄ - 17΄ ή μέχρι να ροδίσουν.
- Αν δεν βρείτε αναρή δοκιμάστε να τα φτιάξετε με γλυκιά μυζήθρα Κρήτης.
- Αν δείτε ότι η ζύμη κολλάει βάλτε τη ξανά για λίγο στο ψυγείο ώστε να σφίξει.
Ένα από τα υπέροχα γλυκά της Κρήτης, και όχι μόνο, που πραγματικά εντυπωσιάζει με τη βαθιά νοστιμιά του. Τα Καλτσουνάκια, ή λυχναράκια θα τα βρείτε σε κάθε σπίτι την περίοδο του Πάσχα. Και σε κάθε νησί της Ελλάδας μπορεί να τα βρείτε λίγο διαφορετικά αλλά πάντα με υπέροχα σχέδια στη ζύμη που δείχνουν τη δεξιοτεχνία των ανθρώπων που τα φτιάχνουν. Δοκιμάστε να φτιάξετε τα Καλτσουνάκια ακόμα και αν δεν καταφέρετε να κάνετε τις άπειρες πτυχές στη ζύμη τους. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε καλύτερα!
TIP