Κάθε μέρα αξίζει
Σπανακόπιτα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Για τη γέμιση

100 ml ml Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(ξερά,ψιλοκομμένα ή 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα)
1 kg kg Σπανάκι Σπανάκι
(μόνο φύλλα ή και λίγα τρυφερά κοτσάνια, πλυμένο και καθαρισμένο)
500 g g Λάπαθα Λάπαθο
(πλυμένα και καθαρισμένα ή πράσο το λευκό και ελαφρύ πράσινο μέρος σε φέτες)
2 κ.γ. κ.γ. Αλάτι Αλάτι
Μυρώνια Μυρώνι
(μάτσο, ψιλοκομμένο ή και καυκαλήθρα)
Άνηθος Άνηθος
(λίγος, ψιλοκομμένος)
Δυόσμος Δυόσμος
(λίγος, ψιλοκομμένος)
2 Αυγά Αυγό
(μέτρια)

Για την πίτα

500 g g Φύλλο Φύλλο
(χωριάτικο, κρούστας)
150 ml ml Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο

Σπανακόπιτα

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

2:30 h
(3)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε κάθε χώρα υπάρχει πάντα ένα είδος πίτας... από τα ντάμπλινγκς (Dumplings) της Ασίας, τις τάρτες και τις κις (Quiche) της Γαλλίας, τις εμπανάδας (Empanadas) της λατινικής Αμερικής, σε όλους τους λαούς πάντα υπάρχει μια ζύμη γεμιστή με κάποιο λαχανικό ή με κρεατικό ή με κάποιο φαγητό που έχει μείνει από την προηγούμενη. Αλλά θα πούμε όμως ότι η σπανακόπιτα είναι μια πίτα με φανατικούς οπαδούς πια σε όλο τον κόσμο. Και εδώ θα πούμε για μια πιο γενική πίτα, με σπανάκι αλλά και με άλλα χορταρικά και αρωματικά. Όσο και αν δεν του φαίνεται το σπανάκι έχει πολύ έντονη γεύση. Οπότε θα κάνουμε μια πίτα που θα έχει σπανάκι αλλά θα συνοδεύεται από λάπαθα ή πράσα και σίγουρα πολλά αρωματικά...

Για τη γέμιση

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το πράσο, αν χρησιμοποιούμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ξεκινάμε να προσθέτουμε το σπανάκι λίγο λίγο και τα λάπαθα, αν χρησιμοποιούμε, αλατίζοντας ελαφρά με κάθε προσθήκη.
  3. Το σπανάκι χάνει τα υγρά του και μειώνεται πολύ σε όγκο κάθε φορά που προσθέτουμε την επόμενη χεριά.
  4. Όταν τελειώσει όλο το σπανάκι αδειάζουμε την κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξει για λίγο.
  5. Βοηθάμε να φύγουν τα παραπανίσια νερά και με το χέρι μας.
  6. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά πολύ ψιλοκομμένα, τη φέτα και τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση ετοιμάζοντας τα φύλλα.

Για την πίτα

  1. Με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι 35Χ45 εκ.
  2. Ξεκινάμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας το κάθε ένα πολύ καλά πριν το βάλουμε μέσα στο ταψάκι.
  3. Γωνιάζουμε τα φύλλα εναλλάξ στις γωνίες του ταψιού ώστε στο τέλος ο πάτος του ταψιού να είναι καλυμμένος με όλα τα φύλλα ενώ στα πλάγια το πάχος του φύλλου να μην είναι τόσο πολύ.
  4. Αδειάζουμε την γέμιση και αφού την ισιώσουμε με μια σπάτουλα φέρνουμε τα κάτω φύλλα που περισσεύουν στα πλάγια προς τα μέσα του ταψιού ώστε να σκεπάσουν την κρέμα και συνεχίζουμε να απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα πολύ καλά κάθε φορά.
  5. Τις άκριες των φύλλων που περισσεύουν τις σπρώχνουμε προς τα κάτω ανάμεσα στη γέμιση και τα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζουμε την πίτα ώστε να ψηθεί καλύτερα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για μιάμιση ώρα περίπου.

TIPS
1. Μπορούμε στη γέμιση να βάλουμε και λίγο ξύσμα λεμονιού.
2. Μπορούμε να κάνουμε την πίτα σε μικρότερα ταψάκια μιας χρήσης και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη πριν τα ψήσουμε. Έτσι είναι εύκολο να ψήσουμε μια πίτα γρήγορα όποτε θελήσουμε!

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/8 συνταγής)
Ενέργεια: 602 kcal
Υδατάνθρακες: 67,2 γρ.
Σάκχαρα: 10,7 γρ.
Φυτικές Ίνες: 12 γρ.
Πρωτεΐνη: 16,8 γρ.
Λιπαρά: 41,8 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 10,2 γρ.

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Πινέλο