Σουτζουκάκια με πιλάφι

Σουτζουκάκια με πιλάφι

ΔυσκολίαΜέτρια
Προετοιμασία50 min
Χρόνος1:30 h

Μέθοδος Εκτέλεσης

    Σμυρναίικα σουτζουκάκια με μπόλικο κύμινο.. τι γεύση, τι υπέροχο πιάτο.. Αναμνήσεις και αρώματα παππούδων και γιαγιάδων... Το έχουμε κάνει λίγο πιο εύκολο αλλά πάντα γευστικό. Το κύμινο είναι το απόλυτο αρωματικό στα σουτζουκάκια και όλα τα άλλα μπαχαρικά περισσεύουν. Και φυσικά τα σουτζουκάκια μας ταιριάζουν και με πουρέ και με ρύζι... Εδώ θα τα συνοδεύσουμε με ρύζι αλλά να ξέρετε ότι και με πουρέ είναι υπέροχα.

    Για τη σάλτσα

  1. Ξεκινάμε από την σάλτσα μας έτσι ώστε να έχουμε χρόνο όταν βράζει να φτιάξουμε τα σουτζουκάκια μας.
  2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα που την βάζουμε σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά αλλά να μην πάρει χρώμα (4-5 λεπτά).
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κύμινο και σοτάρουμε για ένα λεπτό.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  5. Σβήνουμε με την τομάτα, το νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και το μπούκοβο.
  6. Ανακατεύουμε, περιμένουμε να πάρει μια βράση, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά.
  7. Αφαιρούμε από τη φωτιά και κρατάμε ζεστή τη σάλτσα μέχρι να ετοιμάσουμε τα σουτζουκάκια μας.
  8. Για τα σουτζουκάκια

  9. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια εκτός από το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
  10. Ζυμώνουμε πολύ καλά για 4-5 λεπτά ώστε να αναμιχθούν πολύ καλά τα υλικά μας.
  11. Φορώντας γάντια πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια βάρους μέχρι 50 γρ και τα αραδιάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα που έχουμε πασπαλίσει με το αλεύρι.
  12. Τα αλευρώνουμε από όλες τις πλευρές.
  13. Όταν τα ετοιμάσουμε όλα τα τηγανίζουμε λίγα λίγα στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από όλες τις πλευρές ώστε να πάρουν χρώμα εξωτερικά και να κάνουν μια κρούστα.
  14. Αφαιρούμε από το τηγάνι πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
  15. Μεταφέρουμε στη σάλτσα την οποία βάζουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε τα σουτζουκάκια για δέκα λεπτά ώστε να μαγειρευτούν σωστά.
  16. Τα σερβίρουμε ζεστά με ρύζι και αν θέλουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  17. TIP

    Μπορούμε να τα καταψύξουμε αφού τα τηγανίσουμε σε μερίδες και έτσι να έχουμε μόνο να φτιάξουμε τη σάλτσα και να βράσουν μαζί. Μπορεί όμως και η σάλτσα να καταψυχθεί ξεχωριστά σε μερίδες οπότε το μαγείρεμά τους να γίνει ακόμα πιο εύκολο.

    Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/6 συνταγής χωρίς το ρύζι)

    Ενέργεια: 673 kcal

    Υδατάνθρακες: 39,6 γρ.

    Σάκχαρα: 8 γρ.

    Φυτικές Ίνες: 3,6 γρ.

    Πρωτεΐνη: 33,6 γρ.

    Λιπαρά: 42,7 γρ.

    Κορεσμένα λιπαρά: 11,5 γρ.