Ψωμί σόδας

Ψωμί σόδας

ΔυσκολίαΕύκολη
Προετοιμασία10 min
Χρόνος30 min

Μέθοδος Εκτέλεσης

    Ένα πολύ γρήγορο ψωμάκι για όταν ο χρόνος πιέζει και θέλουμε ψωμί εδώ και τώρα! Μια συνταγή από την Ιρλανδία, το ψωμί σόδας ήρθε για να αποτελέσει ένα σύμμαχο στην κουζίνα μας ιδίως για τους πολυάσχολους. Ένα ψωμί που είναι έτοιμο σε μια ώρα μαζί με το ψήσιμο είναι κάτι το εντυπωσιακό. Πλούσια γεύση με τη βοήθεια του αλευριού ολικής και ωραία υφή.

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά (αλεύρια, αλάτι και σόδα) σε ένα μπολ.
  3. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το ξινόγαλο.
  4. Ανακατεύουμε στην αρχή με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει μια απλή ζύμη.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  6. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει λεία και δημιουργούμε ένα καρβελάκι.
  7. Το τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι ή έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  8. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε ένα σταυρό στην κορυφή του.
  9. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει στη σχάρα για 15 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.
  11. Καλό είναι να το φάμε την ίδια μέρα.
  12. TIPS

    1. Αν δεν έχουμε ξινόγαλο τότε μπορούμε να βάλουμε ένα μείγμα γιαουρτιού με γάλα μισό μισό.

    2. Μπορούμε να το αρωματίσουμε με μπαχαρικά και να βάλουμε μέσα ψιλοκομμένα αρωματικά ή και λίγο τριμμένο τυρί.

    Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (ολόκληρο καρβέλι)

    Ενέργεια: 1489 kcal

    Υδατάνθρακες: 290,6 γρ.

    Σάκχαρα: 15,8 γρ.

    Φυτικές Ίνες: 26,1 γρ.

    Πρωτεΐνη: 53,6 γρ.

    Λιπαρά: 15,1 γρ.

    Κορεσμένα λιπαρά: 6,5 γρ.