
Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.
Εμφάνισε τα αγαπημέναΗ συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα
Εμφάνισε τα αγαπημέναΠροέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.
Υλικά
Για το κοτόπουλο:
Για τα λαχανικά:
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listΨητό κοτόπουλο με πατάτες, λαχανικά και μυρωδικά του κήπου
Αυτή η συνταγή σου άρεσε
Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε
Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ένα υπέροχο κοτόπουλο. Ολόκληρο στο φούρνο με πολλά μπαχαρικά και αρωματικά, απλό αλλά νόστιμο και αρωματικό. Μαζί με τις πατάτες έχουμε ντομάτες, καρότα και κρεμμύδια που δίνουν τη δική τους γευστική νότα στο φαγητό αυτό. Ένα ανεβασμένο ψητό κοτόπουλο που πρέπει να δοκιμάσετε!
Για το κοτόπουλο:
- Ξεπαγώνουμε το κοτόπουλο και το τρίβουμε με το μισό λεμόνι. Ακολούθως το αλείφουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε εσωτερικά και εξωτερικά τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, ανάμεικτα μπαχαρικά).
- Στη συνέχεια αλείφουμε το κοτόπουλο εξωτερικά με baking powder.
- Γεμίζουμε το κοτόπουλο με μυρωδικά, το σκόρδο και το μισό λεμόνι που μας έχει μείνει.
- Δένουμε με σχοινί τα πόδια του κοτόπουλου και μετά λυγίζοντας τις φτερούγες τις τοποθετούμε κάτω από το σώμα του.
- Αφήνουμε ξεσκέπαστο στο ψυγείο για 2 με 24 ώρες (το δέρμα θα στεγνώσει και το κοτόπουλο θα βγειπιο τραγανό).
- Λίγο πριν ψήσουμε το κοτόπουλο, σκουπίζουμε τα περιττά υγρά με χαρτί κουζίνας.
Για τα λαχανικά:
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τις πατάτες, μαζί με τα καρότα, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, τα ανάμεικτα μπαχαρικά και το λευκό κρασί.
- Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
Για το ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Επάνω στα λαχανικά τοποθετούμε το κοτόπουλο που έχουμε ετοιμάσει από πριν. Περιχύνουμε με ½ φλιτζάνι νερό γύρω γύρω στο ταψί. Εναλλακτικά ψήνουμε όλα τα λαχανικά ξεχωριστά σε ένα άλλο ταψάκι.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο στον καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για μια ώρα.
- Στα 45 λεπτά περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα ζουμιά του και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό.
- Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν λαχανικά και κοτόπουλο.
- Αφού πάρουν χρώμα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί το κοτόπουλο σκεπασμένο με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο για 15’-20’ πριν σερβίρουμε.
Για το στήσιμο του πιάτου:
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη πιατέλα.
- Σερβίρουμε δίπλα τα λαχανικά.
- Γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά.
ΤΙP
Μπορούμε να βάλουμε και άλλα λαχανικά κατά τη διάρκεια του χρόνου όπως πιπεριές και μελιτζάνες το καλοκαίρι ή ρέβες το χειμώνα.