
Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.
Εμφάνισε τα αγαπημέναΗ συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα
Εμφάνισε τα αγαπημέναΠροέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.
Υλικά
Για την ζύμη
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listΠίτσα με σπιτική ζύμη αργής ωρίμανσης
Αυτή η συνταγή σου άρεσε
Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε
Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την ζύμη
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα 300 γρ από το αλεύρι μαζί με το ελαιόλαδο το αλάτι, τη ζάχαρη και την μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με 300 ml χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουμε μια υγρή ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη καλά και το αφήνουμε σε ένα δροσερό σημείο του σπιτιού μας. Το καλοκαίρι μπορούμε και στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα βάζουμε στο μπολ και τα υπόλοιπα 150 γρ αλεύρι. Ζυμώνουμε για 1 λεπτό μέσα στο μπολ ώστε να ενσωματωθεί και το νέο αλεύρι και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο όπου ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ που το έχουμε περάσει με λίγο λάδι και αφού σκεπάσουμε με μεμβράνη, την αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να προθερμάνουμε καλά το φούρνο μας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία που πάει. Αν έχουμε πέτρα πίτσας για το φούρνο τη βάζουμε και αυτή μέσα. Αλλιώς βάζουμε ένα ταψί του φούρνου μέσα στο φούρνο ανάποδα όμως.
- Μοιράζουμε το ζυμάρι στα δύο ή στα τέσσερα και με τη βοήθεια του πλάστη και σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε βάση πίτσας διαμέτρου 30 εκ.
- Με τα δάχτυλά μας προσπαθούμε η περιφέρεια της βάσης να είναι πιο παχιά από 1 εκ. ενώ το μέσο να μην έχει πάνω από 0,5 εκ πάχος.
Για την σάλτσα
- Βάζουμε το τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον βασιλικό και τα σοτάρουμε για ένα λεπτό.
- Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
- Στο χρόνο αυτό το λάδι αρωματίζεται από το σκόρδο και τον βασιλικό.
- Αφαιρούμε το σκόρδο και τον βασιλικό.
- Προσθέτουμε την τομάτα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της.
- Πριν την βάλουμε στην πίτσα αν έχει ακόμα αρκετά νερά μπορούμε να την σουρώσουμε σε λεπτό σουρωτήρι.
Για την πίτσα
- Βάζουμε το πρώτο ζυμάρι πάνω σε ένα ανάποδο ταψί φούρνου που το έχουμε πασπαλίσει με σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο πράγμα που θα του επιτρέψει να γλιστρήσει εύκολα στο ταψί που έχουμε στον φούρνο.
- Βάζουμε πάνω στο ζυμάρι τα υλικά που θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και το μεταφέρουμε, με προσοχή για να μην καούμε, στον φούρνο πάνω στο ανάποδο ταψί που έχουμε μέσα.
- Το ότι και τα δύο ταψιά είναι ανάποδα βοηθάνε στην εύκολη μεταφορά της πίτσας και όταν είναι ψημένη και όταν είναι άψητη μέσα και έξω από το φούρνο.
- Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε την δεύτερη πίτσα που την βάζουμε στο φούρνο όταν βγει η πρώτη.
TIPS
1. Ανακατεύοντας τυρί κρέμα με ξύσμα λεμονιού και λίγο θυμάρι έχουμε μια ωραία βάση για pizza bianca.
2. Φυλλώδη λαχανικά όπως ρόκα ή σπανάκι τα βάζουμε πάνω στην πίτσα όταν βγει από τον φούρνο.
3. Μπορούμε να μισοψήσουμε τις βάσεις σκέτες στο φούρνο, να τις αφήσουμε να κρυώσουν και μετά, καλά τυλιγμένες να τις αφήσουμε στην κατάψυξη ώστε να ετοιμάσουμε τις επόμενες πίτσες ακόμα πιο γρήγορα. Ψήνονται από την κατάψυξη απευθείας.
4. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε διπλάσια ποσότητα ζύμης και να καταψύξουμε τη μισή, χωρίς να την ψήσουμε.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής με toppings)
Ενέργεια: 940 kcal
Υδατάνθρακες: 112 γρ.
Σάκχαρα: 1,3 γρ.
Φυτικές Ίνες: 3,7 γρ.
Πρωτεΐνη: 40,7 γρ.
Λιπαρά: 45,5 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 21,9 γρ.