
Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.
Εμφάνισε τα αγαπημέναΗ συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα
Εμφάνισε τα αγαπημέναΠροέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.
Υλικά
Για τη ζύμη:
Για τη γέμιση:
300 g g | Ταχίνι Ταχίνι | |
80 g g | Ζάχαρη
Ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική ) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listΝηστίσιμα και αφράτα ταχινοπιτάκια
Αυτή η συνταγή σου άρεσε
Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε
Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Υπέροχη παραδοσιακή και νηστίσιμη συνταγή από την Κύπρο. Είναι γλυκιά αλλά τόσο θρεπτική λόγω του ταχινιού. Αγαπημένη μικρών και μεγάλων και πρέπει να την δοκιμάσετε και εσείς. Το ταχίνι έχει αρκετές θερμίδες αλλά έχει καλά λιπαρά και έτσι πρέπει να είναι μέρος της δίαιτάς μας. Το γλυκό αυτό μάλιστα δεν έχει πολύ ζάχαρη και μάλιστα το σιρόπι του είναι μόνο με μέλι.
Για τη ζύμη:
- Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων προσθέτουμε αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, μαργαρίνη, μαστίχα και μαχλέπι.
- Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άµµος (ρίζιασμα).
- Ακολούθως προσθέτουμε το ταχίνι, νερό και αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ και τη δουλεύουμε με το χέρι για μερικά λεπτά και την κάνουμε μια μπάλα.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ με φυτικό λάδι και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
Για το σιρόπι:
- Μέχρι να ετοιμαστεί το ζυμάρι ετοιμάζουμε το σιρόπι και τη γέμιση.
- Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφού φτάσει σε σημείο βρασμού το αφήνουμε να κοχλάσει για 2 λεπτά μόνο.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Για τα ταχινοπιτάκια:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30-40 εκατοστών με λαδόκολλα.
- Παίρνουμε τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί και την κόβουμε σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο 30 επί 40 εκατοστών.
- Με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής απλώνουμε επάνω τη γέμιση και στα δύο ορθογώνια.
- Τυλίγουμε τη ζύμη από την πλευρά των 40 εκατοστών σχηματίζοντας έτσι δύο στενόμακρα ρολά.
- Με ένα λεπτό μαχαίρι κόβουμε την κάθε ζύμη στη μέση.
- Ακολούθως κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τρία (3) ίσα κομμάτια. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την άλλη ζύμη. Συνολικά θα έχουμε δώδεκα κομμάτια.
- Τοποθετούμε τα δώδεκα ταχνινοπιτάκια στο ταψάκι αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα ξεκουράζουμε για ακόμα 15 λεπτά.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν για 25’ με 30’ ή ανάλογα με το φούρνο μας.
- Σιροπιάζουμε τις ταχινόπιτες και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσουν το σιρόπι.
TIP
Τα γλυκά μπορούν να καταψυχθούν άνετα αφού τα ψήσουμε