Μπούτι κοτόπουλου με κριθαράκι και μανιτάρια

Μπούτι κοτόπουλου με κριθαράκι και μανιτάρια

ΔυσκολίαΜέτρια
Προετοιμασία30 min
Χρόνος2:00 h

Μέθοδος Εκτέλεσης

    Υπέροχο φαγητό για το Σαββατοκύριακο! Το γιουβέτσι με κοτόπουλο είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά της ελληνικής παράδοσης. Εδώ προσθέτουμε στο κριθαράκι και πολλά λαχανικά ώστε να γίνει ακόμα πιο θρεπτικό αλλά και να δώσουν ακόμα περισσότερη γεύση στο φαγητό! Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά είναι τόσα όσα χρειάζεται και η τομάτα δίνει μια ελαφριά οξύτητα. Είμαστε σίγουροι ότι θα το λατρέψετε!

  1. Ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το σκόρδο με το δενδρολίβανο.
  2. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά με το μισό αλατοπίπερο.
  3. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα περιεχόμενα της κατσαρόλας σε ένα ταψί.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά στους 170-180 βαθμούς.
  5. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο παράλληλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
  6. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε συνεχώς.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  8. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  9. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το κρατάμε στην άκρη.
  10. Πετάμε το δενδρολίβανο και το σκόρδο και μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ μέχρι να βάλουμε τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί.
  11. Προσθέτουμε στο ταψί τον ζωμό μαζί με τις πιπεριές, την τομάτα κονκασέ, το θυμάρι, όλα τα μπαχαρικά και το υπόλοιπο πιπέρι και αλάτι.
  12. Προσθέτουμε και το κριθαράκι με τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
  13. Ψήνουμε το φαγητό για άλλα 40-45 λεπτά στους 160 βαθμούς, αφού σκεπάσουμε το ταψί με μια βρεγμένη λαδόκολλα.
  14. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό. Κατά προτίμηση, προσθέτουμε λίγη τριμμένη γραβιέρα, λίγο μαϊντανό και φετάκια από πιπεριές Φλωρίνης.
  15. TIPS

    1. Μπορούμε να το κάνουμε με γαλοπούλα, κουνέλι ή ακόμα και με μοσχάρι.

    2. Φυσικά ανάλογα με την εποχή μπορούμε να προσθέσουμε τα ανάλογα λαχανικά...φανταστείτε μπρόκολο το χειμώνα σε μπουκετάκια, καρότα και αρακά φρέσκο την άνοιξη...

    Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/6 συνταγής)

    Ενέργεια: 1036 kcal

    Υδατάνθρακες: 110,6 γρ.

    Σάκχαρα: 8 γρ.

    Φυτικές Ίνες: 5,2 γρ.

    Πρωτεΐνη: 57 γρ.

    Λιπαρά: 55,8 γρ.

    Κορεσμένα λιπαρά: 13,3 γρ.