Μέθοδος Εκτέλεσης
- Στο μούλτι βάζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Συνεχίζουμε με το καρότο και το σέλερι και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά και την ανάβουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ξεκινάμε να σπάμε τον κιμά σε κομμάτια και να τον σοτάρουμε. Στο σημείο αυτό δεν θέλουμε να τον σπάσουμε εντελώς. Θέλουμε να μείνουν κομμάτια κιμά διαφόρων μεγεθών. Κάποια πιο καβουρδισμένα, κάποια μεγαλύτερα λιγότερο.
- Σοτάρουμε για 8 λεπτά περίπου.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το μπέικον χαμηλώνοντας τη φωτιά και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώστε να ξεκινάει να αφήνει το λίπος του στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά που περάσαμε από το μούλτι στην κατσαρόλα καθώς και τα φύλλα δάφνης και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν πολύ και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Στο σημείο αυτό προσθέτουμε και τον κιμά στην κατσαρόλα καθώς και ό,τι ζουμιά έχουν μείνει στο πιάτο.
- Σβήνουμε με το κρασί και μέχρι να εξατμιστεί σπάμε τα κομματάκια του κιμά με ένα ξύλινο κουτάλι ή με το εργαλείο που σπάμε τις πατάτες για τον πουρέ.
- Θέλουμε ο κιμάς να σπάσει εντελώς σε μικρά μικρά κομμάτια και να μην μείνει σχεδόν καθόλου υγρό στην κατσαρόλα για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και τον σοτάρουμε και αυτόν για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
- Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και το γάλα.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το μισό αλάτι. (Προσοχή στο πόσο αλάτι θα βάλουμε ιδίως αν ο ζωμός μας είναι αλμυρός)
- Ανακατεύουμε καλά, μειώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο (πού και πού να βγαίνει καμιά φουσκάλα), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για δυόμιση ώρες.
- Αν σωθεί το νερό προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
- Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι (να σκεφτούμε ότι έχουμε να βάλουμε και το τυρί) και κρατάμε τη σάλτσα ζεστή.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναφέρει ο κατασκευαστής.
- Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά με μια λαβίδα στην κατσαρόλα με την σάλτσα που την βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε μια κούπα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και το τυρί και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ώστε αρκετή από την σάλτσα να απορροφηθεί από τα ζυμαρικά και να πήξει η υπόλοιπη από το άμυλο του νερού των ζυμαρικών.
- Σερβίρουμε με έξτρα τυρί.
Λοιπόν.. Τι να πούμε για αυτό το πιάτο.. Μακαρόνια με κιμά... Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει ότι το λατρεύει. Μάλλον είναι το υπέρτατο comfort food για εμάς τους Έλληνες. Να πούμε ότι η σάλτσα έχει σχέση με τη σάλτσα μπολονέζ από την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας αλλά εμείς στην Ελλάδα το έχουμε φέρει στα δικά μας γευστικά πρότυπα οπότε δεν πρέπει να συγχέουμε τις δύο σάλτσες που ναι μεν περιέχουν και οι δύο κιμά και τομάτα αλλά εκεί τελειώνουν και τα κοινά τους σημεία. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να τα ενώσουμε λίγο και να κάνουμε την καλύτερη μακαρονάδα με κιμά που έχετε φάει... 2 υλικά θα σας ξενίσουν αλλά εμπιστευτείτε μας!
Για τη σάλτσα
Για τα ζυμαρικά και τη μακαρονάδα
TIP
Κάνουμε διπλή ή τριπλή δόση και κρατάμε τη σάλτσα σε μερίδες στην κατάψυξη.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)
Ενέργεια: 1210 kcal
Υδατάνθρακες: 108 γρ.
Σάκχαρα: 10,4γρ.
Φυτικές Ίνες: 5,4 γρ.
Πρωτεΐνη: 65,1 γρ.
Λιπαρά: 52,5 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 19,9 γρ.