
Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.
Εμφάνισε τα αγαπημέναΗ συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα
Εμφάνισε τα αγαπημέναΠροέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.
Υλικά
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listΛαβράκι a la polita
Αυτή η συνταγή σου άρεσε
Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε
Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Έχουμε συνηθίσει να τρώμε a la polita τις αγκινάρες, ως ένα πολύ δημοφιλές λαδερό της ελληνικής κουζίνας. Η προέλευση της συνταγής δεν είναι ιταλική όπως θα πίστευε κανείς, αλλά έρχεται από την Πόλη. Έτσι ο Νικόλαος Τσελεμεντές διαμόρφωσε και βάπτισε τη συνταγή αυτή. Εδώ σε μια εκδοχή με λαβράκι που δίνει θαλασσινό αέρα στην παραδοσιακή συνταγή.
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα λαβράκια σε 4 μέρη το καθένα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες πάχους 2 εκατοστών. Καθαρίζουμε και κόβουμε το καρότο σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο κρατώντας λίγο (30 ml) στην άκρη. Θερμαίνουμε και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Ακολουθούν διαδοχικά το καρότο, οι πατάτες, οι αγκινάρες και ο αρακάς. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να καλυφθούν σχεδόν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την εστία μας, ώστε να έχουμε έναν ήπιο βρασμό.
- Σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (περίπου 30ml) και το αλεύρι. Σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε αναδεύοντας τον χυλό που έχει δημιουργηθεί για 4 περίπου λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Μετά από 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψάρι, ώστε να είναι μέσα στα υγρά της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά σε ήπια φωτιά , προσθέτουμε τον άνηθο και ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Μετά από 2 λεπτά κατεβάζουμε από την φωτιά.
- Στο τηγάνι με το ρου ελαιόλαδου ρίχνουμε τον ζωμό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και κουνάμε με κυκλικές κινήσεις. Η σάλτσα έχει δέσει. Αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να σταθεί το φαγητό μας και σερβίρουμε.
Τιπ:Αν δεν θέλετε να κάνετε ρου, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ