Κάθε μέρα αξίζει!
Λαβράκι a la polita

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

2 Λαβράκια Λαβράκι
(ολόκληρα καθαρισμένα)
8 Αγκινάρα Αγκινάρα
(καθαρισμένες, πάτοι)
3 Πατάτες Πατάτα
(μέτριες )
2 Καρότα Καρότο
200 g g Αρακά Αρακά
ματσάκια ματσάκι Άνηθος Άνηθος
(½)
150 ml ml Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
(εξαιρετικό παρθένο )
1 Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(ξερό )
50 g g Αλεύρι Αλεύρι
(για όλες τις χρήσεις)
50 ml ml Λεμόνια Λεμόνι
(χυμός από ένα λεμόνι)
100 ml ml Λευκό κρασί Λευκό κρασί
Αλάτι Αλάτι
Πιπέρι Πιπέρι

Λαβράκι a la polita

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

45 min
(2)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Έχουμε συνηθίσει να τρώμε a la polita τις αγκινάρες, ως ένα πολύ δημοφιλές λαδερό της ελληνικής κουζίνας. Η προέλευση της συνταγής δεν είναι ιταλική όπως θα πίστευε κανείς, αλλά έρχεται από την Πόλη. Έτσι ο Νικόλαος Τσελεμεντές διαμόρφωσε και βάπτισε τη συνταγή αυτή. Εδώ σε μια εκδοχή με λαβράκι που δίνει θαλασσινό αέρα στην παραδοσιακή συνταγή.

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα λαβράκια σε 4 μέρη το καθένα.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες πάχους 2 εκατοστών. Καθαρίζουμε και κόβουμε το καρότο σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
  3. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο κρατώντας λίγο (30 ml) στην άκρη. Θερμαίνουμε και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Ακολουθούν διαδοχικά το καρότο, οι πατάτες, οι αγκινάρες και ο αρακάς. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να καλυφθούν σχεδόν τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την εστία μας, ώστε να έχουμε έναν ήπιο βρασμό.
  4. Σε ένα μικρό τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (περίπου 30ml) και το αλεύρι. Σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύουμε αναδεύοντας τον χυλό που έχει δημιουργηθεί για 4 περίπου λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Μετά από 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψάρι, ώστε να είναι μέσα στα υγρά της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά σε ήπια φωτιά , προσθέτουμε τον άνηθο και ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Μετά από 2 λεπτά κατεβάζουμε από την φωτιά.
  6. Στο τηγάνι με το ρου ελαιόλαδου ρίχνουμε τον ζωμό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και κουνάμε με κυκλικές κινήσεις. Η σάλτσα έχει δέσει. Αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να σταθεί το φαγητό μας και σερβίρουμε.

Τιπ:Αν δεν θέλετε να κάνετε ρου, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ

8 Προσφορές

Μύλοι Αγίου Γεωργίου Αλεύρι φαρίν απΜύλοι Αγίου Γεωργίου Αλεύρι φαρίν απ
Μύλοι Αγίου Γεωργίου Αλεύρι φαρίν απ
19.09 - 30.11
-9%
2,70 €
2,45
Belbake Βιολογικό αλεύρι καρύδαςBelbake Βιολογικό αλεύρι καρύδας
Belbake Βιολογικό αλεύρι καρύδας
16.11 - 22.11
Μόνο για λίγο
1,49
Χρυσός Μύλος  Αλεύρι για όλες τις χρήσειςΧρυσός Μύλος  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χρυσός Μύλος Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
16.11 - 22.11
+500 g δώρο
1,18
Deluxe Μύλος πιπεριού Deluxe Μύλος πιπεριού
Deluxe Μύλος πιπεριού
28.09 - 31.01
4,69
Φρέσκο ελληνικό λαβράκι καθαρισμένοΦρέσκο ελληνικό λαβράκι καθαρισμένο
Φρέσκο ελληνικό λαβράκι καθαρισμένο
07.12 - 13.12
Μόνο για λίγο
9,69
Xenia Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδοXenia Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Xenia Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
07.12 - 13.12
Μόνο για λίγο
39,95
Μοσχοφίλερο  Π.Γ.Ε. ΠελοπόννησοςΜοσχοφίλερο  Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Μοσχοφίλερο Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
07.12 - 13.12
-20%
2,99 €
2,39
Χρυσός Μύλος Αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσειςΧρυσός Μύλος Αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσεις
Χρυσός Μύλος Αλεύρι σίτου για όλες τις χρήσεις
07.12 - 13.12
+500 g δώρο
1,18

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Κατσαρόλα Τηγάνι