Κάθε μέρα αξίζει
Κέικ μόκας με επικάλυψη σάλτσα καραμέλας

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Κέικ μόκας με επικάλυψη σάλτσα καραμέλας

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

0 min
(31)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για πρωινό ή με τον απογευματινό καφέ αυτό το κέικ είναι πραγματικά υπέροχο.Η επικάλυψη είναι όμως που πάει το γλυκό σε άλλο επίπεδο. Η σάλτσα καραμέλας που θα ετοιμάσουμε είναι πλούσια και βελούδινη και εκτός από το κέικ αυτό μπορούμε να τη φάμε και με το κουτάλι.. Πραγματικά ένα πεντανόστιμο καραμελένιο και καφεδένιο κέικ.

1. Ετοιμάζουμε τη φόρμα: Βουτυρώνουμε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
3. Ετοιμάζουμε το μείγμα: Λιώνουμε τα 200γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί.
4. Παράλληλα, τοποθετούμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων όλα τα υλικά μαζί: το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μείγμα του καφέ, το αλεύρι, τη βανίλια, το baking powder και το αλάτι.
5. Τελευταία τοποθετούμε τη λιωμένη σοκολάτα. Χτυπάμε καλά για 2 λεπτά.
6. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και ψήνουμε στους 180οC για 45 λεπτά. Το κέικ δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνό από τον φούρνο γιατί θα συνεχίσει να ψήνεται.
7. Ακολούθως, αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και το αφαιρούμε από τη φόρμα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.

Για τη σάλτσα καραμέλας:
1.Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, τις σταγόνες λεμονιού και το αλάτι.
2. Ανακατεύουμε μια φορά και αφήνουμε να κοχλάζει για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια καστανή καραμέλα. Δεν την αφήνουμε να πάρει πολύ χρώμα γιατί θα καεί.
3. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσεκτικά προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Εδώ θέλει προσοχή γιατί το μείγμα θα φουσκώσει!
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει.
5. Ξαναβάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το μείγμα.
6. Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 5 λεπτά.
8. Ακολούθως περιχύνουμε το κέικ με σάλτσα και σερβίρουμε.

TIPS
Όταν προσθέτουμε την κρέμα στην καραμέλα αφρίζει πολύ. Ανακατεύουμε με κουτάλα με μακριά λαβή.
Μπορεί να γίνει το γλυκό και σε ορθογώνιο ταψάκι παρόμοιων διαστάσεων.

Διατροφικές πληροφορίες ανά κομμάτι (1/8 συνταγής)
Ενέργεια:596kcal
Υδατάνθρακες: 68,4 γρ.
Σάκχαρα: 52 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2,2 γρ.
Πρωτεΐνη: 5,8 γρ.
Λιπαρά: 31 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 16γρ.