Κάθε μέρα αξίζει
Γρονθόπιτα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

1 Κοτόπουλο Κοτόπουλο
50 ml ml Ξίδι Ξίδι
(για το ξέπλυμα του κοτόπουλου
)
100 g g Βούτυρο ανάλατο Βούτυρο ανάλατο
(και επιπλέον λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων)
250 g g Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(κομμένο σε μισές λεπτές ροδέλες
)
1,5 L L Ζωμός κοτόπουλου Ζωμός κοτόπουλου
(ανάλατος)
200 g g Σιμιγδάλι Σιμιγδάλι
(ψιλό )
6 Αυγά Αυγό
15 g g Αλάτι Αλάτι
1 g g Πιπέρι Πιπέρι
2 g g Κύμινο σε σκόνη Κύμινο σε σκόνη
10 Φύλλο Φύλλο
(κρούστας )

Για το σερβίρισμα

Σαλάτα Σαλάτα

Γρονθόπιτα

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

3:30 h
(2)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Μια πίτα μια ποια πίτα! Ένα καταπληκτικό πιάτο από την Ήπειρο που η παράδοση που έχει στις πίτες είναι αξεπέραστη. Η γρονθόπιτα είναι μια κοτόπιτα στην ουσία, που όμως είναι πάρα πολύ πλούσια, μιας και στη γέμιση υπάρχει μπόλικη κρέμα και σου δίνει μια αίσθηση κάπως σαν να τρως μπουγάτσα αλμυρή με κοτόπουλο. Αξίζει να την δοκιμάσετε αν και είναι μια μπελαλίδικη συνταγή. Κοιτάξτε στα tips της συνταγής όμως για να μειώσετε το χρόνο εκτέλεσης.

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεσαία κομμάτια.
  2. Το περνάμε έπειτα με λίγο ξίδι και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  4. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τον ζωμό κότας και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το κοτόπουλο με μια τρυπητή κουτάλα.
  7. Σουρώνουμε τα υγρά με ένα σουρωτήρι σε μια άλλη κατσαρόλα και τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν.
  8. Μόλις βράσουν τα υγρά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
  9. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.
  10. Kαλό είναι να επιμείνουμε στο χτύπημα, ώστε να πετύχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα και να μην κάνει γρομπαλάκια.
  11. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο.
  12. Ανακατεύουμε πολύ καλά με γρήγορες κινήσεις για να μην "κόψει" η κρέμα.
  13. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  14. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια με το μαχαίρι.
  15. Τα βάζουμε στην κρέμα από το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
  16. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια ενός ταψιού και στρώνουμε τα μισά φύλλα (βουτυρώνοντας το κάθε φύλλο χωριστά).
  17. Στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα με το κοτόπουλο και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία που κάναμε με τα φύλλα που βάλαμε από κάτω.
  18. Γυρνάμε τις άκρες από τα φύλλα μέσα στο ταψί και τις βουτυρώνουμε.
  19. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντίσταση για 30 λεπτά.
  20. Στα 30 λεπτά κλείνουμε τη φωτιά πάνω κάτω και τοποθετούμε το ταψί στη σχάρα πιο χαμηλά στον φούρνο και ανάβουμε μόνο την κάτω αντίσταση.
  21. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε την πίτα.
  22. Σερβίρουμε με λίγη σαλάτα.

TIPS
1. Πρέπει να στήσουμε την πίτα γρήγορα, για να μην στεγνώσει το φύλλο.
2. Μπορούμε να πάρουμε κομμάτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλο για να μειώσουμε το χρόνο εκτέλεσης της συνταγής.
3. Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/6 συνταγής)
Ενέργεια: 755 kcal
Υδατάνθρακες: 43 γρ.
Σάκχαρα: 3,9 γρ.
Φυτικές Ίνες: 5,7 γρ.
Πρωτεΐνη: 48,7 γρ.
Λιπαρά: 41,2 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 12,1 γρ.

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Πινέλο