Μέθοδος Εκτέλεσης
- Παίρνουμε µια στρογγυλή φόρμα µε αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 23 εκατοστών.
- Τοποθετούμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το λιωμένο βούτυρο. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Πασπαλίζουμε τη βάση με την τριμμένη φρυγανιά.
- Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε τα στα τέσσερα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια αλλά αφήνουμε τη φλούδα.
- Κόβουμε το 1½ μήλο σε κύβους 1 εκ. και το υπόλοιπο σε φέτες (θα χρειαστούμε γύρω στις 40-45 φέτες). Κρατάμε τις λεπτές φέτες από την άκρη για το μείγμα ενώ τις μεγάλες κεντρικές φέτες τις κρατάμε για το στόλισμα στο τέλος.
- Τοποθετούμε τις φέτες μήλου σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο και τη 1 κουταλιά σούπας καστανής ζάχαρης. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε μέχρι να τελειώσουμε το μείγμα του κέικ. Κρατάμε τους κύβους για να μπουν τελευταίοι μαζί με τα καρύδια στον χυλό.
- Σε τον κάδο του μίξερ ετοιμάζουμε το χυλό της μηλόπιτας. Τοποθετούμε μέσα όλα τα υλικά του μείγματος με την ακόλουθη σειρά: καστανή ζάχαρη, βούτυρο, 200ml φρέσκια κρέμα, χυμό και ξύσμα μανταρίνι, ρούμι, αυγά, βανίλια, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα και τέλος το αλεσμένο γαρίφαλο.
- Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι το μείγμα να πάρει μια κρεμώδη υφή.
- Τελευταία ρίχνουμε μέσα τους κύβους από τα μήλα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνειακαι τοποθετούμε επάνω τα μήλα σε φέτες. Ξεκινάμε εξωτερικά να στρώνουμε τις φέτες σαν βεντάλια και μετά συνεχίζουμε να στρώνουμε και εσωτερικά.
- Αφού τελειώνουμε το στρώσιμο των μήλων, ψήνουμε στους 175°C για 45 λεπτά. Ελέγχουμε το εσωτερικό της μηλόπιτας με μία οδοντογλυφίδα, για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε, αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Από τις πιο όμορφες συνταγές μας αυτή… Οι μηλόπιτες είναι στο φόρτε τους αλλά αυτή πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω. Αρώματα του χειμώνα με τα μήλα και το μανταρίνι αλλά και τα έξτρα τραγανά καρύδια. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει από την κανέλα, το γαρίφαλο αλλά και το ρούμι το οποίο καλό θα είναι να μην το αφαιρέσουμε από το μείγμα. Μια συνταγή που θα γίνει από τις αγαπημένες σας και είναι ό,τι πρέπει για τις γιορτές.
TIP
1.Μπορείτε να βάλουμε άλλα μπαχαρικά αν θέλουμε όπως τριμμένο ξερό κόλιαντρο και μπαχάρι αντί για κανέλα και γαρίφαλο.
2.Μπορείτε αντί για μανταρίνι να βάλουμε πορτοκάλι ή μείγμα με λάιμ.
Διατροφικές πληροφορίες ανά κομμάτι (1/8 συνταγής):
Ενέργεια: 415 kcal
Υδατάνθρακες: 48,2 γρ.
Σάκχαρα: 27,2 γρ.
Φυτικές Ίνες: 3 γρ.
Πρωτεΐνη:5,5 γρ.
Λιπαρά: 22,8 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 11,7 γρ.