Μέθοδος Εκτέλεσης
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια.
- Κόβουμε δεξιά και αριστερά ένα καπάκι. Καθαρίζουμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και το κρατάμε σε ένα πιάτο.
- Τα αλατίζουμε ελαφρά.
- Από το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια κρατάμε τα άκρα τους που θα τα χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκια και το υπόλοιπο το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε σε ένα μπολ.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε και αυτόν για 8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και το σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε 200 ml νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά και 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά τη μισοβρασμένη γέμιση.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
- Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε τα κολοκυθάκια που τα αραδιάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα.
- Βάζουμε και τις πατάτες ενδιάμεσα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ζωμό.
- Περιμένουμε να πάρει το φαγητό μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά μέχρι να γίνουν τα κολοκυθάκια και να είναι έτοιμο και το ρύζι.
- Θέλει προσοχή πόσο αδειάζουμε το κολοκυθάκι γιατί αν το αδειάσουμε πολύ τότε βράζει πιο γρήγορα από το ρύζι εσωτερικά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα αφαιρούμε το ζουμί από την κατσαρόλα.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τους κρόκους με το λεμόνι και προσθέτουμε σιγά σιγά κουταλιές από το ζουμί. Τέλος προσθέτουμε όλο το ζουμί και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να πήξει.
- Αν θέλουμε να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα μας διαλύουμε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού πριν χτυπήσουμε τους κρόκους και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και για το απλό αυγολέμονο.
Από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φαγητά όταν ήμασταν μικροί. Τώρα μπορούμε να το έχουμε όλο το χρόνο. Το αυγολέμονο είναι αρκετά όξινο και κόβει την λιπαρότητα του κιμά. Η δροσιά από τα μυρωδικά και η απαλή γεύση από το κολοκυθάκι συμπληρώνει το γευστικό προφίλ της συνταγής. Μην σας τρέχουν τα σάλια, απλά δοκιμάστε τη.
Για τα κολοκυθάκια
Για το αυγολέμονο
TIPS
1. Μπορούμε να κάνουμε το φαγητό και με τα στρογγυλά τα κολοκύθια χωρίς να αλλάξει τίποτε στη συνταγή.
2. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και άλλα λαχανικά μαζί με τις πατάτες όπως ρέβες ή καρότα.
3. Μπορούμε να σβήσουμε τον κιμά και με λίγο κρασί αν θέλουμε.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)
Ενέργεια: 950 kcal
Υδατάνθρακες: 99.8 γρ.
Σάκχαρα: 20,3 γρ.
Φυτικές Ίνες: 10,8 γρ.
Πρωτεΐνη: 28 γρ.
Λιπαρά: 49 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 11,8 γρ.