Κάθε μέρα αξίζει
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Για την γαλατόπιτα

150 g g Ζάχαρη Ζάχαρη
Ξύσμα πορτοκαλιού Ξύσμα πορτοκαλιού
(από 1 πορτοκάλι)
1 Βανιλίνη Βανιλίνη
Κανέλα Κανέλα
(1/4 κ.γ.)
800 ml ml Γάλα Γάλα
(πλήρες)
60 Σιμιγδάλι Σιμιγδάλι
(ψιλό και λίγο για πασπάλισμα)
20 g g Κορν φλάουρ Κορν φλάουρ
2 Αυγά Αυγό
(μέτρια)
1 πρέζες πρέζα Αλάτι Αλάτι
60 g g Βούτυρο γάλακτος Βούτυρο γάλακτος
(και λίγο για το άλειμμα)

Για την επικάλυψη

2 κ.σ. κ.σ. Γάλα Γάλα
Ζάχαρη Ζάχαρη
(1/2 κ.σ.)

Για το σερβίρισμα

Μέλι Μέλι
Άχνη ζάχαρη Άχνη ζάχαρη
Κανέλα Κανέλα

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

50 min
(1)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Μια από τις πολύ εύκολες και νόστιμες παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας. Η γαλατόπιτα είναι κάτι σαν το γαλακτομπούρεκο χωρίς το φύλλο όμως και χωρίς σιρόπι. Αν και ανάλογα σε ποια περιοχή της Ελλάδας θα την βρούμε μπορεί να έχει και φύλλο (ιδίως από κάτω) αλλά και σιρόπι κάποιες φορές. Εδώ θα την δούμε στην πιο απλή έκδοσή της.

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 23 εκ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη με τα δάχτυλά μας.
  4. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την αρωματισμένη ζάχαρη και το φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα και τη βανιλίνη, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στο πλάι.
  5. Στο ίδιο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Με μια κουτάλα προσθέτουμε λίγο λίγο από το μείγμα με το καυτό γάλα στο μπολ με τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε ακόμα 1-2 κουτάλες και μετά αδειάζουμε όλο το μείγμα που είναι στο μπολ πίσω στην κατσαρόλα.
  7. Μεταφέρουμε πίσω την κατσαρόλα στο μάτι, σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
  8. Προσθέτουμε το βούτυρο εκτός φωτιάς σε κομματάκια και το ανακατεύουμε για να λιώσει και να πάει παντού.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα του γλυκού στο ταψάκι και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
  10. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τις 2 κ.σ. γάλα με τη ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε τη γαλατόπιτα.
  11. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα πόσο χοντρό είναι το σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
  12. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, άχνη.

TIPS
1. Το λάδι στα δάχτυλά μας βοηθάει στη μεταφορά των αιθέριων ελαίων του πορτοκαλιού να περάσουν στη ζάχαρη.
2. Η επικάλυψη δίνει απλά όμορφα "καψίματα" στην επιφάνεια της γαλατόπιτας. Αν δεν θέλουμε, δεν την προσθέτουμε.
3. Δοκιμάστε να την σερβίρετε με λίγο γιαούρτι πλήρες.
4. Δοκιμάστε να την κάνετε και με κατσικίσιο γάλα.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/8 συνταγής)
Ενέργεια: 261,3 kcal
Υδατάνθρακες: 32,2 γρ.
Σάκχαρα: 25,5 γρ.
Φυτικές Ίνες: 0,4 γρ.
Πρωτεΐνη: 6 γρ.
Λιπαρά: 12,4 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 7,3 γρ.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
50 min

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά

Ζάχαρη
150 g
Ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
Βανιλίνη
1
Κανέλα (1/4 κ.γ.)
Γάλα (πλήρες)
800 ml
Σιμιγδάλι (ψιλό και λίγο για πασπάλισμα)
60
Κορν φλάουρ
20 g
Αυγό (μέτρια)
2
Αλάτι
1 πρέζα
Βούτυρο γάλακτος (και λίγο για το άλειμμα)
60 g
Γάλα
2 κ.σ.
Ζάχαρη (1/2 κ.σ.)
Μέλι
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Σύρμα χειρός
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
50 min

Step 1

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Μια από τις πολύ εύκολες και νόστιμες παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας. Η γαλατόπιτα είναι κάτι σαν το γαλακτομπούρεκο χωρίς το φύλλο όμως και χωρίς σιρόπι. Αν και ανάλογα σε ποια περιοχή της Ελλάδας θα την βρούμε μπορεί να έχει και φύλλο (ιδίως από κάτω) αλλά και σιρόπι κάποιες φορές. Εδώ θα την δούμε στην πιο απλή έκδοσή της.

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 23 εκ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη με τα δάχτυλά μας.
  4. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την αρωματισμένη ζάχαρη και το φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα και τη βανιλίνη, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στο πλάι.
  5. Στο ίδιο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Με μια κουτάλα προσθέτουμε λίγο λίγο από το μείγμα με το καυτό γάλα στο μπολ με τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε ακόμα 1-2 κουτάλες και μετά αδειάζουμε όλο το μείγμα που είναι στο μπολ πίσω στην κατσαρόλα.
  7. Μεταφέρουμε πίσω την κατσαρόλα στο μάτι, σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
  8. Προσθέτουμε το βούτυρο εκτός φωτιάς σε κομματάκια και το ανακατεύουμε για να λιώσει και να πάει παντού.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα του γλυκού στο ταψάκι και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
  10. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τις 2 κ.σ. γάλα με τη ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε τη γαλατόπιτα.
  11. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα πόσο χοντρό είναι το σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
  12. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, άχνη.

TIPS
1. Το λάδι στα δάχτυλά μας βοηθάει στη μεταφορά των αιθέριων ελαίων του πορτοκαλιού να περάσουν στη ζάχαρη.
2. Η επικάλυψη δίνει απλά όμορφα "καψίματα" στην επιφάνεια της γαλατόπιτας. Αν δεν θέλουμε, δεν την προσθέτουμε.
3. Δοκιμάστε να την σερβίρετε με λίγο γιαούρτι πλήρες.
4. Δοκιμάστε να την κάνετε και με κατσικίσιο γάλα.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/8 συνταγής)
Ενέργεια: 261,3 kcal
Υδατάνθρακες: 32,2 γρ.
Σάκχαρα: 25,5 γρ.
Φυτικές Ίνες: 0,4 γρ.
Πρωτεΐνη: 6 γρ.
Λιπαρά: 12,4 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 7,3 γρ.

Ζάχαρη: 150 g
Ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
Βανιλίνη: 1
Κανέλα (1/4 κ.γ.)
Γάλα (πλήρες): 800 ml
Σιμιγδάλι (ψιλό και λίγο για πασπάλισμα): 60
Κορν φλάουρ: 20 g
Αυγό (μέτρια): 2
Αλάτι: 1 πρέζα
Βούτυρο γάλακτος (και λίγο για το άλειμμα): 60 g
Γάλα: 2 κ.σ.
Ζάχαρη (1/2 κ.σ.)
Μέλι
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα

Σύρμα χειρός
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Feedback

How did you like cooking with us?

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Σύρμα χειρός

Σχετικές συνταγές

Μάνος Δημητρούλης
Μάνος Δημητρούλης
Τρουφάκια αβοκάντο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Τρουφάκια αβοκάντο
40 min
(0)
Τρουφάκια δημητριακών

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Τρουφάκια δημητριακών
20 min
(6)
Τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας
4:00 h
(7)
Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος
30 min
(9)
Πασχαλινά Τσουρέκια

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Πασχαλινά Τσουρέκια
45 min
(9)
Μπριός μελιού με γέμιση

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Μπριός μελιού με γέμιση
60 min
(0)
Πανακότα με σάλτσα μελιού αρωματισμένη με δενδρολίβανο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Πανακότα με σάλτσα μελιού αρωματισμένη με δενδρολίβανο
30 min
(0)