Κάθε μέρα αξίζει
Γαλακτομπούρεκο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Για το σιρόπι

800 g g Ζάχαρη Ζάχαρη
500 ml ml Νερό Νερό
1 Ξύλα κανέλας Ξύλο κανέλας
1 Αστεροειδής γλυκάνισος Αστεροειδής γλυκάνισος
10 Κρόκος Κοζάνης Κρόκος Κοζάνης
(στημόνες, προαιρετικά)

Για την κρέμα

4 Αυγά Αυγό
(μέτρια)
200 g g Ζάχαρη Ζάχαρη
800 ml ml Γάλα Γάλα
(πλήρες)
200 ml ml Κρέμα γάλακτος Κρέμα γάλακτος
(πλήρης)
20 g g Κορν φλάουρ Κορν φλάουρ
1 πρέζες πρέζα Αλάτι Αλάτι
150 g g Σιμιγδάλι Σιμιγδάλι
(ψιλό)
90 g g Βούτυρο αγελάδος Βούτυρο αγελάδος
(ή πρόβειο)
2 Βανιλίνη Βανιλίνη

Για το γαλακτομπούρεκο

210 g g Βούτυρο αγελάδος Βούτυρο αγελάδος
(ή πρόβειο)
450 g g Φύλλο Φύλλο
(κρούστας, αποψυγμένο με προσοχή στο ψυγείο)

Γαλακτομπούρεκο

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

3:00 h
(1)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Από τα πολύ κλασσικά Ελληνικά γλυκά που πρέπει να τα γνωρίζουμε σε κάθε σπίτι είναι το γαλακτομπούρεκο. Γλυκό που τις ρίζες του τις έχει από την αρχαία Ελλάδα και σε κάποια μορφή του μας συνοδεύει από τότε. Απλά υλικά όπως το γάλα και το σιμιγδάλι αλλά και ιδιαίτερα όπως η κανέλα, το γλυκάνισο και το σαφράν δίνουν μια ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη νότα στο γλυκό αυτό. Ό,τι καλύτερο για μια γιορτή ή για επίσκεψη σε φίλους και σίγουρα καταπληκτικό τελείωμα σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Για το σιρόπι

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σαφράν σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
  2. Σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  4. Αν θέλουμε να βάλουμε το σαφράν το διαλύουμε σε 20 ml νερό και αφού το αφήσουμε για 10 λεπτά το αδειάζουμε μέσα στο σιρόπι.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να το χρησιμοποιήσουμε.

Για την κρέμα

  1. Βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε για 10 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν μαρέγκα.
  2. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα, το κορνφλάουρ και το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή ανακατεύοντας συνεχώς και όταν βράσει και πήξει η κρέμα και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας την αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο ανακατεύοντας πού και πού.
  4. Προσθέτουμε το 1/3 από το μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  5. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας ελαφρά με σπάτουλα μετά από κάθε προσθήκη.
  6. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και την βανιλίνη και τα ενσωματώνουμε με ελαφρύ ανακάτεμα με την υπόλοιπη κρέμα.

Για το γαλακτομπούρεκο

  1. Με τη βοήθεια ενός πινέλου βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 35Χ45 εκ.
  2. Ξεκινάμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας το κάθε ένα πολύ καλά πριν το βάλουμε μέσα στο ταψάκι. Γωνιάζουμε τα φύλλα εναλλάξ στις γωνίες του ταψιού ώστε στο τέλος ο πάτος του ταψιού να είναι καλυμμένος με όλα τα φύλλα ενώ στα πλάγια το πάχος του φύλλου να μην είναι τόσο πολύ.
  3. Αδειάζουμε την κρέμα και αφού την ισιώσουμε με μια σπάτουλα φέρνουμε τα κάτω φύλλα που περισσεύουν στα πλάγια προς τα μέσα του ταψιού ώστε να σκεπάσουν την κρέμα, και συνεχίζουμε να απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά κάθε φορά.
  4. Τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν τις σπρώχνουμε προς τα κάτω ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο ώστε να ψηθεί καλύτερα και να μπορέσουμε να το σιροπιάσουμε πιο εύκολα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου.
  7. Αφαιρούμε από το φούρνο και με τη βοήθεια μιας κουτάλας σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και σερβίρουμε.

TIPS
1. Το σαφράν δίνει υπέροχη γεύση στο σιρόπι και στο γλυκό. Προτείνουμε να το δοκιμάσετε. Αλλιώς στο σιρόπι θα μπορούσατε να βάζατε ξύσμα από λεμόνι.
2. Το χτύπημα των αυγών με τη ζάχαρη κάνει το γλυκό μας λίγο πιο αφράτο. Αν δεν έχετε μίξερ ή δεν έχετε τον έξτρα χρόνο μπορείτε απλά να το αποφύγετε αυτό το βήμα.
3. Δοκιμάστε και το φύλλο κρούστας με κακάο για μια διαφορετική γεύση στο γαλακτομπούρεκό σας.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/16 συνταγής)
Ενέργεια: 588 kcal
Υδατάνθρακες: 88,2 γρ.
Σάκχαρα: 65,3 γρ.
Φυτικές Ίνες: 0,9 γρ.
Πρωτεΐνη: 6,8 γρ.
Λιπαρά: 24,4 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 14,3 γρ.

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Σύρμα χειρός Μπλέντερ Πινέλο

Σχετικές συνταγές

Τρουφάκια δημητριακών

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Τρουφάκια δημητριακών
20 min
(7)
Μπριός μελιού με γέμιση

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Μπριός μελιού με γέμιση
60 min
(0)
Πανακότα με σάλτσα μελιού αρωματισμένη με δενδρολίβανο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Πανακότα με σάλτσα μελιού αρωματισμένη με δενδρολίβανο
30 min
(1)
Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος
30 min
(12)
Πασχαλινά Τσουρέκια

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Πασχαλινά Τσουρέκια
45 min
(9)
Τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας
4:00 h
(7)
Μάνος Δημητρούλης
Μάνος Δημητρούλης
Τρουφάκια αβοκάντο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Τρουφάκια αβοκάντο
40 min
(5)
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
50 min
(9)
Cheesecake από γιαούρτι και μέλι με βάση μούσλι

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Cheesecake από γιαούρτι και μέλι με βάση μούσλι
2:00 h
(0)
Μίνι ασπρόμαυρα cheesecake φούρνου με λευκή σοκολάτα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Μίνι ασπρόμαυρα cheesecake φούρνου με λευκή σοκολάτα
1:15 h
(1)
Ρυζόγαλο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Ρυζόγαλο
40 min
(2)
Cheesecake με μαρμελάδα βερίκοκο / μαυροκέρασο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Cheesecake με μαρμελάδα βερίκοκο / μαυροκέρασο
30 min
(5)
Pancakes με πραλίνα ή μέλι και εποχιακά φρούτα

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Pancakes με πραλίνα ή μέλι και εποχιακά φρούτα
25 min
(14)
Κέικ σοκολάτας

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Κέικ σοκολάτας
1:20 h
(6)
Τραγανοί λουκουμάδες Χανιώτικοι

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Τραγανοί λουκουμάδες Χανιώτικοι
60 min
(3)