Κάθε μέρα αξίζει!
Γαλακτομπούρεκο

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Υλικά

Για το σιρόπι

800 g g Ζάχαρη Ζάχαρη
500 ml ml Νερό Νερό
1 Ξύλα κανέλας Ξύλο κανέλας
1 Αστεροειδής γλυκάνισος Αστεροειδής γλυκάνισος
10 Κρόκος Κοζάνης Κρόκος Κοζάνης
(στημόνες, προαιρετικά)

Για την κρέμα

4 Αυγά Αυγό
(μέτρια)
200 g g Ζάχαρη Ζάχαρη
800 ml ml Γάλα Γάλα
(πλήρες)
200 ml ml Κρέμα γάλακτος Κρέμα γάλακτος
(πλήρης)
20 g g Κορν φλάουρ Κορν φλάουρ
1 πρέζες πρέζα Αλάτι Αλάτι
150 g g Σιμιγδάλι Σιμιγδάλι
(ψιλό)
90 g g Βούτυρο αγελάδος Βούτυρο αγελάδος
(ή πρόβειο)
2 Βανιλίνη Βανιλίνη

Για το γαλακτομπούρεκο

210 g g Βούτυρο αγελάδος Βούτυρο αγελάδος
(ή πρόβειο)
450 g g Φύλλο Φύλλο
(κρούστας, αποψυγμένο με προσοχή στο ψυγείο)

Γαλακτομπούρεκο

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

3:00 h
(10)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Από τα πολύ κλασσικά Ελληνικά γλυκά που πρέπει να τα γνωρίζουμε σε κάθε σπίτι είναι το γαλακτομπούρεκο. Γλυκό που τις ρίζες του τις έχει από την αρχαία Ελλάδα και σε κάποια μορφή του μας συνοδεύει από τότε. Απλά υλικά όπως το γάλα και το σιμιγδάλι αλλά και ιδιαίτερα όπως η κανέλα, το γλυκάνισο και το σαφράν δίνουν μια ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη νότα στο γλυκό αυτό. Ό,τι καλύτερο για μια γιορτή ή για επίσκεψη σε φίλους και σίγουρα καταπληκτικό τελείωμα σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Για το σιρόπι

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σαφράν σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
  2. Σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  4. Αν θέλουμε να βάλουμε το σαφράν το διαλύουμε σε 20 ml νερό και αφού το αφήσουμε για 10 λεπτά το αδειάζουμε μέσα στο σιρόπι.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να το χρησιμοποιήσουμε.

Για την κρέμα

  1. Βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε για 10 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν μαρέγκα.
  2. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα, το κορνφλάουρ και το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή ανακατεύοντας συνεχώς και όταν βράσει και πήξει η κρέμα και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας την αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο ανακατεύοντας πού και πού.
  4. Προσθέτουμε το 1/3 από το μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  5. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας ελαφρά με σπάτουλα μετά από κάθε προσθήκη.
  6. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και την βανιλίνη και τα ενσωματώνουμε με ελαφρύ ανακάτεμα με την υπόλοιπη κρέμα.

Για το γαλακτομπούρεκο

  1. Με τη βοήθεια ενός πινέλου βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 35Χ45 εκ.
  2. Ξεκινάμε να στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας το κάθε ένα πολύ καλά πριν το βάλουμε μέσα στο ταψάκι. Γωνιάζουμε τα φύλλα εναλλάξ στις γωνίες του ταψιού ώστε στο τέλος ο πάτος του ταψιού να είναι καλυμμένος με όλα τα φύλλα ενώ στα πλάγια το πάχος του φύλλου να μην είναι τόσο πολύ.
  3. Αδειάζουμε την κρέμα και αφού την ισιώσουμε με μια σπάτουλα φέρνουμε τα κάτω φύλλα που περισσεύουν στα πλάγια προς τα μέσα του ταψιού ώστε να σκεπάσουν την κρέμα, και συνεχίζουμε να απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά κάθε φορά.
  4. Τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν τις σπρώχνουμε προς τα κάτω ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο ώστε να ψηθεί καλύτερα και να μπορέσουμε να το σιροπιάσουμε πιο εύκολα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου.
  7. Αφαιρούμε από το φούρνο και με τη βοήθεια μιας κουτάλας σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και σερβίρουμε.

TIPS
1. Το σαφράν δίνει υπέροχη γεύση στο σιρόπι και στο γλυκό. Προτείνουμε να το δοκιμάσετε. Αλλιώς στο σιρόπι θα μπορούσατε να βάζατε ξύσμα από λεμόνι.
2. Το χτύπημα των αυγών με τη ζάχαρη κάνει το γλυκό μας λίγο πιο αφράτο. Αν δεν έχετε μίξερ ή δεν έχετε τον έξτρα χρόνο μπορείτε απλά να το αποφύγετε αυτό το βήμα.
3. Δοκιμάστε και το φύλλο κρούστας με κακάο για μια διαφορετική γεύση στο γαλακτομπούρεκό σας.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/16 συνταγής)
Ενέργεια: 588 kcal
Υδατάνθρακες: 88,2 γρ.
Σάκχαρα: 65,3 γρ.
Φυτικές Ίνες: 0,9 γρ.
Πρωτεΐνη: 6,8 γρ.
Λιπαρά: 24,4 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 14,3 γρ.

12 Προϊόντα

Νώμα Αυγά φρέσκα αχυρώνα ΜΝώμα Αυγά φρέσκα αχυρώνα Μ
Νώμα Αυγά φρέσκα αχυρώνα Μ
04.04 - 10.04
-30%
2,99 €
2,09
Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 3,5%Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 3,5%
Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 3,5%
27.03 - 03.04
1,05
Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 1,5%Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 1,5%
Milbona Γάλα υψηλής παστερίωσης 1,5%
27.03 - 03.04
0,95
Νουνου Ελαφρύ συμπυκνωμένο  γάλαΝουνου Ελαφρύ συμπυκνωμένο  γάλα
Νουνου Ελαφρύ συμπυκνωμένο γάλα
27.03 - 03.04
0,62
Deluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλοDeluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλο
Deluxe Αλάτι Ιμαλαΐων σε μύλο
04.03 - 06.03
3,49
Deluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλίαDeluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλία
Deluxe Αλάτι ιμαλαΐων ποικιλία
04.03 - 06.03
1,39
Γάλπο Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%Γάλπο Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%
Γάλπο Φρέσκο βιολογικό γάλα πλήρες 3,8%
01.03 - 31.03
15%
1,55 €
1,31
Νώμα Αυγά αχυρώνα LΝώμα Αυγά αχυρώνα L
Νώμα Αυγά αχυρώνα L
01.03 - 31.03
-25%
3,29 €
2,45
Kania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλόKania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλό
Kania Θαλασσινό ιωδιούχο αλάτι ψιλό
01.03 - 31.03
-24%
0,29 €
0,22
Diamant Ζάχαρη λευκή ψιλήDiamant Ζάχαρη λευκή ψιλή
Diamant Ζάχαρη λευκή ψιλή
27.03 - 03.04
0,97
Γάλπο Γάλα ελαφρύ 1,5%Γάλπο Γάλα ελαφρύ 1,5%
Γάλπο Γάλα ελαφρύ 1,5%
27.03 - 03.04
0,99
Νώμα Αυγά φρέσκα ΜΝώμα Αυγά φρέσκα Μ
Νώμα Αυγά φρέσκα Μ
27.03 - 03.04
2,45

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Σύρμα χειρός Μπλέντερ Πινέλο