Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και φρέσκια τομάτα

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και φρέσκια τομάτα

ΔυσκολίαΜέτρια
Προετοιμασία30 min
Χρόνος60 min

Μέθοδος Εκτέλεσης

    Ένα απόλυτα Ελληνικό και υπέροχο πιάτο. Το χταποδάκι με το μακαρονάκι το βρίσκουμε σε κάθε σπίτι, χειμώνα-καλοκαίρι. Αρωματικό, τοματένιο, αμέσως μας θυμίζει Ελλάδα. Ένα καταπληκτικό "φτωχικό" φαγητό των ψαράδων έχει εξελιχθεί σε φαγητό για όλους! Πρέπει να το δοκιμάσετε και εδώ σας έχουμε την καλύτερη εκδοχή του!

  1. Ξεπαγώνουμε και πλένουμε το χταπόδι. Αφαιρούμε το δόντι με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  2. Ζεσταίνουμε το ένα λίτρο νερό και βράζουμε το χταπόδι για 30 λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας δύο με τρεις φορές.
  3. Στη συνέχεια αφαιρούμε το χταπόδι από το νερό και κρατάμε τον ζωμό του σε ένα ξεχωριστό σκεύος.
  4. Αφού κρυώσει το χταπόδι, τεμαχίζουμε τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια και την κουκούλα σε μικρότερα.
  5. Στην άδεια κατσαρόλα που βράσαμε το χταπόδι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  6. Προσθέτουμε και το κομμένο χταπόδι.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι.
  8. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τομάτα, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και 750 ml από το ζωμό. Αν ο ζωμός δεν είναι αρκετός, συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Θέλουμε να μισοσκεπάζεται το φαγητό μας.
  9. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.
  10. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου.
  11. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κοφτό μακαρονάκι.
  12. Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά.
  13. Τέλος, αρωματίζουμε με τον δυόσμο και τον μισό μαϊντανό και σερβίρουμε γαρνίροντας με τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρέσκο ελαιόλαδο.
  14. TIPS

    1. Το χταπόδι έχει ΠΟΛΥ αλάτι μέσα του που το βγάζει με το μαγείρεμα. ΔΕΝ αλατίζουμε όταν το βράζουμε.

    2. Δοκιμάζουμε τον ζωμό και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.

    3. Όταν βράζουμε το χταπόδι το κάνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Δεν θέλουμε να πολυκουνιέται στην κατσαρόλα γιατί σχίζεται το δέρμα του και δεν έχει ωραία εμφάνιση μετά.

    4. Είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά κατά τη διάρκεια του βρασμού τους γιατί δεν υπάρχει πολύ νερό στην κατσαρόλα. Δεν θέλουμε να κολλήσουν.

    5. Μπορούμε αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα από τις τομάτες.

    Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)

    Ενέργεια: 856 kcal

    Υδατάνθρακες: 104,5 γρ.

    Σάκχαρα: 6,5 γρ.

    Φυτικές Ίνες: 5,6 γρ.

    Πρωτεΐνη: 55,1 γρ.

    Λιπαρά: 23,5 γρ.

    Κορεσμένα Λιπαρά: 3,5 γρ.