Κάθε μέρα αξίζει
Χοιρινό κότσι στο φούρνο με λαχανικά, χουρμάδες και αρσενικό Νάξου

Η συνταγή έχει προστεθεί στα αγαπημένα.

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Η συνταγή έχει αφαιρεθεί από τα αγαπημένα

Εμφάνισε τα αγαπημένα

Προέκυψε ένα σφάλμα. Δοκίμασε ξανά.

Μάγκυ Ταμπακάκη
Μάγκυ Ταμπακάκη
Μια συνταγή με χρώμα, πλούσια σε μυρωδιές και γεύσεις. Οι χουρμάδες και το αρσενικό Νάξου απογειώνουν γευστικά το χοιρινό και δημιουργούν ένα πιάτο που θα κάνει το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα.

Υλικά

3 kg kg Χοιρινό Κότσι Χοιρινό Κότσι
(με κόκαλο )
250 g g Αρσενικό Νάξου Αρσενικό Νάξου
4 κ.σ. κ.σ. Worcestershire sauce Worcestershire sauce
200 g g Χουρμάδες Χουρμάδες
(βασιλικοί)
100 -200 ml ml Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο
2 κ.σ. κ.σ. Αλάτι Αλάτι
(χωρισμένο)
1 κ.σ. κ.σ. Πιπέρι Πιπέρι
(χωρισμένο)
4 σκελίδες σκελίδα Σκόρδα Σκόρδο
(ψιλοκομμένο)
1 -4 κ.γλ. κ.γλ. Φρέσκο θυμάρι Φρέσκο θυμάρι
(ψιλοκομμένο)
2 κ.γλ. κ.γλ. Δεντρολίβανο Δεντρολίβανο
(φρέσκο ψιλοκομμένο)
3 Δάφνη Δάφνη
(φύλλα - ψιλοκομμένα)
1 kg kg Πατάτες Πατάτα
(baby)
2 Κρεμμύδια Κρεμμύδι
(κόκκινα-καθαρισμένα)
4 Καρότα Καρότο
(μέτρια - καθαρισμένα)
250 ml ml Ξίδι Ξίδι
(βαλσάμικο)
4 κ.σ. κ.σ. Μουστάρδα Μουστάρδα
100 ml ml maple syrup maple syrup

Χοιρινό κότσι στο φούρνο με λαχανικά, χουρμάδες και αρσενικό Νάξου

Αυτή η συνταγή σου άρεσε

Αυτή η συνταγή δεν σου άρεσε

Προέκυψε ένα σφάλμα. Παρακαλούμε δοκίμασε ξανά

3:00 h
(4)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χρόνος προετοιμασίας: 1:00

1.Παίρνουμε το χοιρινό μπούτι και με ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράζουμε διαγώνια από τη πάνω του μεριά.

2. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε τα 200 ml λάδι, τη Worcestershire sauce, το μισό αλάτι με το μισό πιπέρι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τις 4 κ.γ. θυμάρι, τη δάφνη και το δεντρολίβανο.

3. Τρίβουμε το χοιρινό μπούτι με το μείγμα ώστε να εισχωρήσουν τα μυρωδικά παντού.

4. Ακουμπάμε το χοιρινό σε μια λαδόκολλα και το αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Βγάζουμε το χοιρινό απ' το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το ψήσουμε.

5. Στο μεταξύ κόβουμετα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια (πατάτες, καρότα, σελινόριζα, κρεμμύδια), τα βάζουμε σε μια μεγάλη γάστρα και τα ανακατεύουμε με το μισό αλάτι, το μισό πιπέρι, τα 100 ml ελαιόλαδο κ λίγο θυμάρι.

6. Τοποθετούμε από πάνω τους το χοιρινό μπούτι, κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε 1 ώραγια κάθε κιλό κρέατος στους 170°.(περίπου 3 ώρες)

7. Ετοιμάζουμε το γλάσο ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι με το maplesyrup, και πριν πάρουν βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μουστάρδα κ ανακατεύουμε.

8. Μισή ώρα πριν γίνει το κρέας, ανεβάζουμετηθερμοκρασία στους 200° ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, προσθέτουμε τους χουρμάδες κομμένους στη μέση και το αρσενικό Νάξου σε κύβους και περbιχύνουμε το φαγητό με το γλάσο.

9. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή η επιφάνεια του κρέατος

TIP

1.Το αρωματικό μείγμα στην αρχή μπορούμε να το φτιάξουμε με τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Επίσης ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι θα πάει πολύ όμορφα. Επίσης μπορούμε να χτυπήσουμε όλα τα υλικά στο μούλτι.

2. Όσο περισσότερο αφήσουμε το κρέας να μαριναριστεί τόσο το καλύτερο. Ακόμα και μια νύχτα αν έχουμε το χρόνο, θα του δώσει περισσότερη γεύση.

3. Το τελευταίο μισάωρο που θα ψήνεται το κρέας με το γλάσο καλό θα είναι να το περιχύσουμε 2-3 φορές με αυτό με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα

Λιπαρά107gΥδατάνθρακες86,2gΠρωτεΐνη81,4gkCal1589gKilojoule1589g

Μαγειρικά εργαλεία & σκεύη

Γάστρα με καπάκι