Αχλαδόπιτα με σοκολάτα

Αχλαδόπιτα με σοκολάτα

ΔυσκολίαΜέτρια
Προετοιμασία50 min
Χρόνος45 min

Μέθοδος Εκτέλεσης

    Αυτές τις πίτες ή τάρτες με το απλό, χωριάτικο στυλ τους, τις αγαπάμε πολύ και σας τις προτείνουμε συχνά. Η γέμιση είναι απλή χωρίς πολλά φτιασίδια, γίνεται γρήγορα και τα φρούτα είναι πάντα μια υγιεινή επιλογή στα γλυκά μας. Τα αχλάδια, όταν είναι ώριμα και νόστιμα είναι γεμάτα υπέροχα αρώματα αλλά πάντα απαλά και ταιριάζουν τόσο πολύ με τη σοκολάτα. Θα σας καταπλήξει ο συνδυασμός αν δεν τον έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Ένα γλυκό που μπορείτε να το έχουμε μια καθημερινή στο τραπέζι σας.

    Για τη ζύμη

  1. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, τοποθετούμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο και αλέθουμε για περίπου 5 δευτερόλεπτα.
  2. Προσθέτουμε με το παγωμένο νερό και τη βότκα και συνεχίζουμε τη διαδικασία, για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μέχρι η ζύμη αρχίζει να δένει. Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω σε πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων, αφήνοντας τη να ξεκουραστεί μέχρι να τελειώνουμε με τη γέμιση.
  5. Για τη γέμιση

  6. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και κόβουμε τα στα τέσσερα.
  7. Ακολούθως κόβουμε το κάθε τέταρτο σε έξι λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.
  8. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  9. Για την πίτα

  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
  11. Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω στο λαδόχαρτο και ακόμα ένα κομμάτι λαδόχαρτο από πάνω. Ανοίγουμε τη ζύμη σε 30 εκατοστά διάμετρο με τον πλάστη.
  12. Μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω σε ταψί και αφαιρούμε μόνο το λαδόχαρτο από πάνω.
  13. Ξεκινώντας από το κέντρο τοποθετούμε τα αχλάδια κυκλικά, με την επόμενη στρώση να επικαλύπτει την προηγούμενη κατά 1-2 εκατοστά. Τελειώνουμε με τις στρώσεις του φρούτου αφήνοντας ένα κενό 2.5 εκατοστών γύρω από την πίτα.
  14. Διπλώνουμε τη ζύμη που αφήσαμε ακάλυπτη πάνω από τα αχλάδια, πιέζοντας τη σε ορισμένα σημεία για να μην ανοίξει. Ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια, σε διάφορα σημεία πάνω από τα φρούτα.
  15. Ψήνουμε για 45’ ή μέχρι η ζύμη να πάρει χρώμα και να έχει ψηθεί και από κάτω.
  16. Αφού ψηθεί, ρίχνουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια, σε διάφορα σημεία πάνω από τα φρούτο για να λιώσει.
  17. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και αφού κρυώσει για δέκα λεπτά τη μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  18. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή με παγωτό βανίλια.
  19. TIP

    Κάνουμε διπλή δόση για τη ζύμη και βάζουμε τη μισή στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε την τάρτα ο χρόνος που θα ασχοληθείτε θα πέσει στο μισό.

    Φυσικά φτιάχνεται και με μήλα.

    Μη βάλουμε μπαχαρικά. Τα αχλάδια έχουν απαλή γεύση και θα χαθούν αν ρίξετε κανέλα ή γαρίφαλο.

    Διατροφικές πληροφορίες ανά κομμάτι (1/8 συνταγής):

    Ενέργεια: 358 kcal

    Υδατάνθρακες: 48,9 γρ.

    Σάκχαρα: 21,5 γρ.

    Φυτικές Ίνες: 5,2 γρ.

    Πρωτεΐνη:3,6 γρ.

    Λιπαρά: 17,5 γρ.

    Κορεσμένα λιπαρά: 10,7 γρ.